Torstai, 24.1.2019 
Senja
Kotimaa

Paperittomien avuntarve kasvaa myös Joensuussa - avun laajentaminen mietinnässä

  • Karjalainen

Sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin lausunnot paperittomien auttamisesta eivät vaikuta Joensuun Global Clinicin toimintaan.

Nerg otti Sunnuntaisuomalaisessa kantaa siihen, ettei Suomi voi järjestää hätämajoitusta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille pakolaisille, ja esitti toiveen, että "koko yhteiskunta viestisi, että näiden ihmisten kannalta on huomattavasti parempi, että he löytävät paluun kotiin".

Joensuun Global Clinic tarjoaa paperittomille pääasiassa terveydenhuoltopalveluita. Kahden vuoden aikana apua on saanut 20 henkeä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hätämajoitusta Joensuun Global Clinic ei ole tarjonnut. Toiminnassa on mukana 20–30 vapaaehtoista –  muun muassa lääkäreitä ja tulkkeja.

Joensuun Global Cliniciä koordinoivan, Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistyksen monikulttuurisen järjestötoiminnan kehittäjän Ville Elonheimon mukaan myös Joensuussa on ollut mietinnässä auttamisen laajentaminen.

–  Olemme kansalaisjärjestötoiminnassa miettineet sitä, pitäisikö meidän laajentaa jotain avun saantia, koska paperittomia todennäköisesti tulee olemaan Pohjois-Karjalassakin enemmän, Elonheimo toteaa.

–  Meidän on lähiviikkoina tarkoitus miettiä, miten pystytään muissa tilanteissa (kuin terveydenhuoltotapauksissa) auttamaan. Käytännössä asunto ja toimeentulo ovat monesti vaikeimpia, hän jatkaa.

Elonheimo myös muistuttaa, että perustuslaki takaa välttämättömän toimeentulon ja huolenpidon kaikille riippumatta kansalaisuudesta tai siitä, ovatko henkilöt maassa laillisesti vai eivät.

Lisää aiheesta:

Sisäministeriön Nerg ymmärtää halun auttaa paperittomia

Sisäministeriö: Hätämajoituksen tarjoaminen paperittomille väärä viesti

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa