Sunnuntai, 18.4.2021 
Valto, Valdemar
Kotimaa

Jo kolmasosa perheistä muita kuin ydinperheitä

  • Karjalainen
Elinja Miguel Lopezin perheeseen kuuluuvat vanhempien sylissä olevat 3-vuotiaat kakoset Nefri ja Beatrix sekä Marleen, 6, ja Enrique, 7. Tavallaan perhettä ovat myls Miguelin aikuiset lapset, jotka asuvat muualla. Elinja Miguel Lopezin perheeseen kuuluuvat vanhempien sylissä olevat 3-vuotiaat kakoset Nefri ja Beatrix sekä Marleen, 6, ja Enrique, 7. Tavallaan perhettä ovat myls Miguelin aikuiset lapset, jotka asuvat muualla.

Jyväskylän yliopiston perhetutkimuksen professorin Kimmo Jokisen mukaan perhemuotojen nopea muuttuminen ja vaatimus näiden yhdenvertaisesta kohtelusta haastaa jo niin lainsäädäntöä kuin perhepalveluita.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen neuvolakäsikirjan mukaan noin kolmasosa perheistä ei vastaa enää perinteistä käsitystä ydinperheestä, kertoo Keskisuomalainen.

Jokinen näkee tässä keskeisenä avioliiton merkityksen murenemisen. Jo suurin osa perheen ensimmäisistä lapsista ja lähes puolet kaikista syntyy avoliitossa.

– Erojen määrästä johtuen 30–40 prosenttia lapsista kokee vanhempiensa eron. Yksinhuoltajien ja uusperheiden määrä kasvaa.

Kun isovanhemmatkin eroavat ja tulee uusia kumppaneita, myös sukupolvien ketjut moninaistuvat.

Samaan aikaan syntyvyys pienenee ja perheitä perustetaan yhä myöhemmällä iällä.

 Myös lapset tekevät perheen -ajattelu on väistymässä, ja vapaaehtoinen lapsettomuus yleistyy. Sinkkutalouksia on jo kaksi kertaa enemmän kuin lapsiperheitä.

– Perheet muuttavat muotoaan yllättävän nopeasti. Perhetutkimuskin välttää määrittelemästä perhettä tarkasti, Jokinen kertoo.

Nykyisin myös samaa sukupuolta olevien sateenkaariperheet tunnustetaan perheiksi.

– Tämä moninaisuus on auttanut huomaamaan, miten paljon tuomitsemista ja moraalista sääntelyä perheisiin on liittynyt.

Jokisen mukaan nyt aletaan ajatella, että kaikki perheet ovat hyviä.

Avioliitossa elävän miehen, naisen ja yhteisten lasten muodostaman ydinperheen valtakausi on lyhyt.

Se rajoittuu lähinnä toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan länsimaihin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi