Lauantai, 20.4.2019 
Nella, Lauha
Kotimaa

Oikaise itsesi ja liiku! - nyt on valtakunnallinen Selkäviikko

  • Karjalainen

Tämä viikko on valtakunnallinen Selkäviikko. Viikko huipentuu Maailman selkäpäivään, jota vietetään 16. lokakuuta.

Selkäviikon tämän vuoden teema on ”Oikaise itsesi ja liiku”. Teemalla halutaan kiinnittää huomiota ryhdin ja liikkumisen merkitykseen selän terveydessä ja selkäkipujen ehkäisyssä.

- Hyvä ryhti on tärkeä selälle ja koko kehon toimivuudelle. Kun ryhti säilyy hyvänä eri asennoissa, selkä kuormittuu tasapuolisesti. Huono ryhti ja huonot asennot puolestaan voivat aiheuttaa lihasepätasapainoa, mikä saattaa oireilla kipuna ja johtaa liikkeiden rajoittumiseen, Selkäliiton toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio kertoo.

Jokaisen selkärangan rakenne on yksilöllinen, sitä ei voi muuttaa. Ryhtiä kuitenkin voi muokata vahvistamalla ja venyttämällä lihaksia.

- Päivittäisellä liikkumisella voi pitää selän notkeana ja lihakset vetreinä. Selkä on luotu liikkumaan, Töyrylä-Aapio muistuttaa.

 80 prosenttia suomalaisista kärsii selkäkivuista jossain vaiheessa elämää ja selkäkivut ovat yleistyneet 2000-luvulla. Suurin osa selkäkivuista paranee itsestään.

Vuonna 2015 Kela maksoi sairauspäivärahoja selkäsairauksien takia noin 115 miljoonaa euroa, korvattuja päiviä oli noin 2 miljoonaa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa