Sunnuntai, 12.7.2020 
Hermanni, Herkko
Kotimaa

Uusi testi punkkitautien diagnosointiin - Uudella menetelmällä tulos neljässä tunnissa

  • Karjalainen
Leona Gilbert ja Kunal Garg Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksen laboratoriossa. Tutkijaryhmä on kehittänyt uuden menetelmän punkkitautien tarkempaan tunnistamiseen. Leona Gilbert ja Kunal Garg Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksen laboratoriossa. Tutkijaryhmä on kehittänyt uuden menetelmän punkkitautien tarkempaan tunnistamiseen.

Punkkitautien nykyistä parempaan tunnistamiseen on kehitetty uusi menetelmä. Menetelmän on kehittänyt Jyväskylän yliopiston tutkimusryhmä.

Tutkimushanketta johtavan bio- ja ympäristötieteiden laitoksen yliopistonlehtorin Leona Gilbertin mukaan uusi TICK-TAG testauspaketti tuodaan markkinoille ensi vuoden alussa.

– Tänä syksynä hankimme tuotteelle vielä CE ja ISO-hyväksynnät eli laatustandardit. Tavoitteena on saada tuote markkinoille tammikuun alussa, kertoo Gilbert.

Gilbertin mukaan punkkitautien, kuten borrelioosin, tunnistaminen tarkentuu uuden testin myötä. Gilbertin mukaan punkkien kautta leviää kymmeniä erilaisia mikrobeja, jotka aiheuttavat erilaisia infektioita.

– Tähän mennessä puutiaisten levittämistä taudeista on pystytty testaamaan vain yhtä taudinaiheuttajaa kerralla. Kehittämämme menetelmä mahdollistaa 20 eri mikrobin tunnistamisen yhdellä testauksella, kuvaa Gilbert.

– Testi kertoo, mikä infektio on kyseessä ja myös sen, onko sairaus vakava vai lievä. Kun tunnistamme, mikä mikrobi oireet on aiheuttanut, potilaita osataan hoitaa oikein, sanoo Gilbert.

Gilbertin mukaan ensi vaiheessa testiä tulevat hyödyntämään yksityiset laboratoriot Suomessa, Saksassa ja USA:ssa. Tavoitteena on hänen mukaansa saada testi Suomen julkisten sairaaloiden ja terveyskeskusten käyttöön vuoteen 2018 mennessä.

Uudella tavalla diagnoosi pystytään Gilbertin mukaan tekemään nopeasti, kun tähän saakka punkkitaudin diagnosointiin on usein tarvittu useita testejä.

– Nykyisin punkkien aiheuttamien tulehdusten diagnosointi voi kestää viikkoja. Uudella menetelmällä tulos saadaan neljässä tunnissa, kertoo Gilbert.

 Uutta testiä on testattu tieteellisesti 1 500 potilaalla ympäri maailman. Heiltä on otettu 15 000 yksittäistä näytettä.

– Testeissämme kävi ilmi, että 74 prosentilta potilaista löytyi joku punkin välittämä infektio. Kun samoilta potilailta testattiin vain yhden mikrobin esiintymistä, sairaus löydettiin vain kahdeksalta prosentilta, vertaa Gilbert.

Gilbertin mukaan nykyisin paljon borrelioositapauksia jää piiloon puutteellisen diagnosoinnin takia.

Lue lisää maanantain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi