Perjantai, 18.1.2019 
Laura
Kotimaa

Lukiolaisten liiton pääsihteeri: Pääsykokeiden maksullisista preppauskursseista tulisi päästä eroon

  • Ulla Ora
Saara Hyrkkö puolustaa lukiota yleissivistävänä oppilaitoksena. Saara Hyrkkö puolustaa lukiota yleissivistävänä oppilaitoksena.

Lukion tulee antaa valmiudet jatko-opintoihin ilman preppauskurssejakin. Tätä mieltä on Lukiolaisten liiton uusi pääsihteeri Saara Hyrkkö, 29.

– Korkeakoulujen valintakokeet pitäisi järjestää niin, että maksullisia preppauskursseja ei tarvita, hän sanoo.

Tällä hetkellä korkeakoulujen pääsykokeet on suunniteltu niin, että maksullisten preppauskurssien suorittaneet ovat etulyöntiasemassa, kun uusia opiskelijoita valitaan.

– Pääsykokeiden tehtävänä olisi varmistaa, että motivoituneimmat ja soveltuvimmat pääsevät opiskelemaan korkeakouluihin eivätkä ne, jotka ovat aktiivisimpia preppauskurssien suorittajia.

Hyrkön mukaan lukion tehtävänä puolestaan on olla yleissivistävä koulu, joka ohjaa oppilaita löytämään oman intohimonsa kohteen ja sitä kautta tien jatko-opintoihin.

Saara Hyrkön mukaan suomalaisessa valintakoejärjestelmässä on myös paljon hyvää, eikä sitä hänen mielestään pitäisi muuttaa esimerkiksi Keski-Euroopan malliin, jossa kaikki pääsevät sisään yliopistoon. Karsiutuminen siellä tapahtuu opintojen aikana, jos ei pysty suorittamaan vaadittuja kursseja.

– Keski-Euroopan mallin mukainen järjestelmä kuormittaisi korkeakouluja ja lisäisi opiskelijoiden epävarmuutta omasta tulevaisuudestaan, hän sanoo.

Lue lisää maanantain Karjalaisesta.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa