Torstai, 24.1.2019 
Senja
Kotimaa

Ilkka Alanko juopotteli Ilja Janitskinin kanssa ja teki siitä biisin - ei halua enää kommentoida

  • Karjalainen

MV-lehden päätoimittajaksi itseään kutsuva lieksalaislähtöinen Ilja Janitskin on tuttu myös Neljä Ruusua -yhtyeen takavuosien kappaleesta.

Vuonna 2006 julkaistulta Ensi-ilta-albumilta löytyy nimittäin biisi Juovuksissa Lieksassa –  ja se perustuu kappaleen sanoittajan Ilkka Alangon (kuvassa) mukaan osittain tositapahtumiin:

Saavuin Lieksan taajamaan
Ladalla Pohjois-Karjalaan
maisemia katsomaan
ja Elliä täältä hakemaan

Mainos alkaa
Mainos päättyy

mä tutun naaman bongasin
se oli Ilja Janitskin
ruvettiin viinaa kiskomaan
kossua huiviin viskomaan

Janitskinia epäillään parhaillaan muun muassa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, törkeästä kunnianloukkauksesta, rahankeräysrikoksista, laittomista uhkauksista ja tekijänoikeusrikoksista. Hän on pyörittänyt MV-julkaisua tiettävästi Espanjasta käsin.

Syyttäjä on antanut Janitskinista eurooppalaisen pidätysmääräyksen, joka on käytännössä nopeutettu luovutusmenettely.

Janitskin otettiin lokakuun lopulla kiinni Espanjassa, mutta mies päästettiin sittemmin vapaalle jalalle odottamaan varsinaisen luovutuspäätöksen tekemistä. Syynä olivat hänen siteensä Espanjaan, jossa Janitskin on asunut useita vuosia.

Karjalainen kysyi Ilkka Alangolta nyt haastattelua Juovuksissa Lieksassa -kappaleen taustoista, mutta suositun pop-rock-yhtyeen keulahahmo ei syystä tai toisesta halunnut kommentoida asiaa millään tavalla.

Karjalaisen haastattelussa lokakuussa 2006 Alanko kuitenkin kertoi avoimesti biisin syntyhistoriasta. Ilja Janitskin oli jo tuolloin tunnettu nimi – mutta aivan eri yhteyksistä kuin tänä päivänä. Lisäksi kappaleessa mainittiin nimeltä Janitskinin ystävä Jussi Ahde – takavuosina juorulehdistä tuttu mies hänkin.

aamulla jossain heräsin
Iljan vierestä tietenkin
se kertoi Ellin muuttaneen
miehen luokse Nurmekseen

mitä täällä sitten teen
mä lähden vaikka Lahteen
tyttöjä pokaamaan
Ilja vei mut eteiseen
esitteli Jussi Ahteen
valmiina dokaamaan

Herrojen päätyminen levylle juonsi Ilkka Alangon mukaan 2000-luvun alkuvuosiin, jolloin Neljä Ruusua oli keikalla Lieksan Vaskiviikolla. Keikkamatkalla Alanko tapasi ystävänsä Ilja Janitskinin, ja pullon korkkihan siinä aukesi.

–  Keikan jälkeen jäimme yöksi Lieksaan ja siinä kehkeytyi kevyttä ilonpitoa Iljan ja kumppaneitten kanssa. Siinä me pyörimme Simo Hurtassa ja muissakin baareissa. Ilja sanoi, jossain illan vaiheessa, että Jussi Ahdekin oli käynyt kaupungissa, Alanko kertoi Karjalaiselle kymmenen vuotta sitten.

Vinkki riitti levylle saakka. Jussi Ahdekin pääsi sanoihin. Biisi on Ilkka Alangon mukaan enemmän tai vähemmän fantasiaa. Osa tosin on faktaakin.

Ilkka Alanko soitti tuoreen biisinsä Juovuksissa Lieksassa ennen julkaisua sanoituksen pääosassa olevalle Ilja Janitskinille. Demoversio tyydytti kuulijaa.

–  En tietenkään halunnut loukata ketään ja siksi esitin biisin hänelle ennakkoon. Ilja oli ihan otettu ja vakuutti, että Ahteen Jussikin on ihan otettu, vaikkei ollut kuullut koko biisiä.

–  Tää voi olla aika kova sana kulttihittinä Simo Hurtan jukeboksissa, biisintekijä arveli vuonna 2006.

Neljä Ruusua – Juovuksissa Lieksassa (Youtube)

 

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa