Torstai, 24.1.2019 
Senja
Kotimaa

Hyönteisfoorumin etusivun linkki johdattaa Rajat kiinni -ryhmään

  • Karjalainen
Hajanaisessa suomalaisten hyönteisharrastajien yhteisössä kummasteltiin syyskuun 10. päivänä Hyönteisfoorumi-nettisivuston etusivun vasempaan yläkulmaan yhtäkkiä ilmestynyttä pientä Suomen lippua.

Jotkut keksivät klikata lipun kuvaa, minkä jälkeen kummastus sen kuin laajeni ja syveni. Klikkaus vei nimittäin maahanmuuttovastaiseen facebook-ryhmään nimeltä Rajat kiinni.

Epäiltiin, että sivustoa on hakkeroitu, ja asiasta ilmoitettiin myös sen ainoalle ylläpitäjälle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hyönteisfoorumi on vuosikaudet toiminut hyönteistutkijoiden ja -harrastajien suosittu keskustelupaikka. Ei mennyt aikaakaan, kun foorumille alkoi ilmestyä ihmetteleviä viestiketjuja, jossa kyseltiin, miksi tuollainen linkki on ilmestynyt foorumin etusivulle.

Eikä mennyt kauan, kun tuli ilmi, että linkin oli laittanut foorumin ylläpitäjä Matti Virtala.

Hyvin nopeasti reagoivat sekä Suomen perhostutkijain seura että Luonnontieteellinen keskusmuseo eli Luomus, joka poisti Hyönteisfoorumilla vievän linkin Hyönteistietokannan sivustolta.

Luomuksen tietotekniikka-asiantuntija Mikko Heikkinen korostaa, että Hyönteisfoorumi on yksityishenkilön tekemä ja ylläpitämä järjestelmä.

– Ei meillä ole siihen mitään kommenttia, Heikkinen vastaa.

– Myös me poistimme linkin. Suomen perhostutkijan seuralla ei ole mitään poliittisia kantoja lukuun ottamatta joihinkin luonnonsuojelu- ja perhostutkimusasioihin liittyviä, seuran toiminnanjohtaja Jari Kaitila kertoo.

Arvaamattomaksi tilanteen tekee se, että Hyönteisfoorumin ylläpitäjä on myös Hyönteistietokannan ainoa ylläpitäjä. Siihen on talletettu vuosien aikana 3 miljoonaa hyönteishavaintoa Suomesta.

Tietokanta on kuitenkin Luomuksella, jolla on vastuu tietojen säilyttämisestä.

Onko ollut vaarana, että ylläpitäjä tuhoaisi koko hyönteistietokannan ja sen aineiston?

– Ei. Havainnoista lähtevät automaattiset kopiot joka vuorokausi museoon, jossa ne säilyvät. Tämä siksi, että tällaiset valtavat aineistot ovat aina vaarassa tuhoutua, Kaitila sanoo.

Lue lisää sunnuntain Karjalaisesta.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa