Lauantai, 20.4.2019 
Nella, Lauha
Kotimaa

Suomessa valmistuu osaavia ompelijoita - vain työpaikat puuttuvat

  • Karjalainen
Tekstiili- ja vaatetusalan työpaikkojen määrä on ollut Suomessa vapaassa pudotuksessa viime vuosikymmenet. Ongelmana ei kuitenkaan ole osaaminen, kertoo tuore tutkimus alalle valmistuvien osaamisesta.

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) arvioi tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinnon oppimistuloksia vuosina 2012–2015.

Puolet opiskelijoista sai näytön arvosanaksi kiitettävän, 42 prosenttia hyvän ja 8 prosenttia tyydyttävän. Yleisin arvosana kaikilla osaamisalueilla oli kiitettävä. Miehet ja naiset saivat keskimäärin yhtä hyviä arvosanoja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Vaikeutena on löytää työpaikkoja, joissa opiskelijoilla olisi mahdollisuus näyttää tutkinnon ammattitaitovaatimusten mukaista osaamista. Alan yritykset ovat usein pieniä ja kapea-alaisia, joissa laaja-alaisen osaamisen ja kokonaisten työprosessien osoittaminen on usein haasteellista, arviointiasiantuntija Paula Kilpeläinen toteaa.

Tekstiili- ja vaatetusalalta voi valmistua muun muassa vaatetusompelijaksi, modistiksi, vaatturiksi ja suutariksi. Ala on melko pieni ja naisvaltainen. Uusia opiskelijoita aloittaa vuosittain noin neljäsataa.

Arviointiaineisto koottiin ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden järjestämistä kuvaavasta täydentävästä aineistosta. Arvioinnissa oli mukana kaikkiaan 19 koulutuksen järjestäjää ja 310 opiskelijaa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa