Sunnuntai, 19.11.2017 
Elisabet, Liisa
Kotimaa

Kansalainen sitoutuu valitsemaansa hoitopaikkaan vuodeksi kerrallaan

  • STT
  • Seppo Samuli / Lehtikuva
Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) esitteli uudistuksen sisältöä keskiviikkoiltana. Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) esitteli uudistuksen sisältöä keskiviikkoiltana.

Hallitus on kertonut sote-uudistuksen valinnanvapauden yksityiskohdista. Valinnanvapaus koskee pääosin perustason palveluja, mutta soveltuvin osin erikoistason palveluja.
Sote-palvelujen valinnanvapaus aiotaan toteuttaa neljällä tavalla. Ensimmäinen taso on niin sanottu suoravalinta peruspalveluissa.
Ihminen sitoutuu valitsemaansa hoitopaikkaan kerrallaan vuodeksi.
– Jos ei ole tyytyväinen hoitoon, lakipohjaan on kirjoitettu että maakunnalta voi saada luvan vaihtaa tarjoajaa kesken, peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) totesi.
Käyttöön tulee myös kaksi erilaista seteliä, joilla täydennetään sekä perus- että erityistason palveluja. Maksuseteli vastaa nykyistä maksusitoumusta, jolla voi hakeutua esimerkiksi fysioterapiaan.
Toinen on asiakasseteli, joka tulee erityistason palveluihin. Se on nykyisen palvelusetelin kaltainen.
Lisäksi ihmisellä on mahdollisuus maksaa palvelusetelin päälle ylimääräistä, jos hän valitsee hoitopaikan, johon seteli ei riitä maksuksi.
Käyttöön tulee myös niin sanottu henkilökohtainen budjetti, jolla tuetaan etenkin ikääntyneiden ja vammaisten palveluntarvetta.
Valinnanvapauden ensimmäinen vaihe tulee voimaan vuoden 2019 alusta ja laajenee vaiheittain.
Laki antaa maakunnille myös omaa päätösvaltaa siihen, millaisia kriteerejä palveluja tarjoaville tulee. Tällä on tarkoitus huomioida eri maakuntien ominaispiirteitä.

Ministeri Rehulan mukaan ensi vaiheessa noin neljäsosa kaikista sote-rahoista on valinnanvapauden piirissä. Rehula sanoi, että kun muutos on valmis ja esimerkiksi markkinat luotu, valinnanvapaudessa liikkuu jo kaksi kolmesta sote-eurosta.
Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön palvelut laajenevat koskemaan kaikkia korkeakouluopiskelijoita, eli myös ammattikorkeakouluissa opiskelevia.
Hallituksen mukaan opiskelijahuoltoonkin tulee valinnanvapautta.
Oikeus valinnanvapauteen tulee koko maahan. Rehula kuitenkin myönsi, että valinnanvapaus toteutunee suurissa taajamissa laajempana kuin harvaanasutuilla seuduilla.
Rehulan mukaan erityistason menot kasvavat, mutta toisaalta perustason palvelujen parantuminen voi tuoda myös säästöjä.

Lue lisää: Hallitus pääsi sopuun sote-uudistuksesta