Perjantai, 24.5.2019 
Tuukka, Touko
Kotimaa

Suomalaistutkimus antaa alustavan synninpäästön fitness-urheilulle

  • STT

Valtaosa fitness-urheilua harrastavista naisista ei menetä terveyttään lajiin liittyvän painonpudotuksen takia. Näin havaittiin Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitoksen tutkimuksessa, joka on tekijöidensä mukaan ensimmäinen laajempi fitness-dieetin vaikutuksia selvittänyt tutkimus.

Viime vuosina näkyväksi ilmiöksi noussutta fitness-urheilua on kritisoitu julkisuudessa siitä, että kova harjoittelu ja painonpudotus vaarantavat kilpailijoiden terveyden. Kriitikoiden mukaan vähärasvaisen ja lihaksikkaan kehon tavoittelu voi sotkea esteettistä lajia harjoittavien aineenvaihduntaa sekä hormonitoimintaa ja altistaa nämä syömishäiriöille.

Suomalaistutkimuksessa seurattiin 27 fitness-kilpailijanaisen terveydentilaa ennen muutaman kuukauden mittaista dieettiä, heti kilpailun jälkeen ja 3–4 kuukauden kuluttua kilpailusta. Kontrolliryhmän muodosti vastaava joukko nuoria naisia. Vaikka monet muutokset kehon koostumuksessa ja hormonaalisessa järjestelmässä olivat painonpudotuksen aikana suuria, suurin osa kilpailijoista palautui kovasta dieetistä, kerrotaan Jyväskylän yliopiston tiedotteessa.

– Mediassa esiintyneet ongelmia kohdanneet yksilöt ovat siis todennäköisesti yksittäistapauksia, eikä näitä voi yleistää kattamaan laajaa joukkoa fitness-urheilijoita, akatemiatutkija Juha Hulmi toteaa tiedotteessa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa