Lauantai, 18.11.2017 
Tenho
Kotimaa

Erikoislääkäri varoittaa: Nopeisiin näön muutoksiin syytä reagoida

  • Karjalainen
  • Kimmo Kirves
Jos näkökyvyssä tapahtuu nopeasti, päivien tai viikkojen kuluessa selkeitä muutoksia, pitää hakeutua silmälääkäriin.

Kostea silmänpohjarappeuma aiheuttaa nopeasti muutoksia näössä, jolloin muun muassa suoriin linjoihin tulee mutkia ja näkökenttä sumentuu keskeltä.

Näkökyvyn muutoksissa saattaa oletetun kaihin sijaan olla kyseessä kostea silmänpohjan ikärappeuma, joka on yli 50-vuotiaiden merkittävin näkövammaisuuden aiheuttaja. Sen etenemistä voidaan nykyhoidoilla usein pysäyttää ja näköä jopa jossain määrin palauttaa.

Silmänpohjarappeumassa on kaksi erilaista muotoa. Kuiva ikärappeuma etenee hitaasti eikä siihen ole olemassa hoitoa. Kostea silmänpohjarappeuma on harvinaisempi ja se syntyy, kun verkkokalvolle kehittyy uusia verisuonia, jotka tihkuvat ja aiheuttavat turvotusta sumentaen tarkan näön.

- Silmälääkäri voi usein jo vuosia etukäteen havaita pieniä muutoksia verkkokalvolla. Ikääntyvien säännölliset silmänpohjatutkimukset ovatkin tärkeitä, jotta kosteaa ikärappeumaa päästään hoitamaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Mikäli verkkokalvolle on jo ehtinyt muodostua arpikudosta, eivät hoidot enää tehoa, korostaa silmätautien erikoislääkäri, LT Aino Jaakkola.

Kosteaa silmänpohjarappeumaa hoidetaan pistoksilla kaikissa keskussairaaloissa. Myös useilla yksityisklinikoilla hoitoon pääsee nopeasti, ja hoitoa voidaan jatkaa julkisessa terveydenhuollossa.