Maanantai, 20.11.2017 
Jalmari, Jari
Kotimaa

Minne katosi seksi parisuhteesta? - "Stressi, kiire ja väsymys laskevat seksihaluja"

  • Karjalainen

Alkuvuodesta moni tekee välitilinpäätöstä elämästään, ja oma parisuhde voi joutua puntariin. Varsinkin kiireisessä arjessa kosketus ja läheisyys voivat hävitä huomaamatta. Avaintekijöitä vilkkaampaan seksielämään ovat yhteinen aika, läsnäolo ja toisen huomioiminen.

Tutkimusten mukaan suomalaisten rakasteluhetket ovat selvästi vähentyneet, etenkin ruuhkavuosiaan elävillä pariskunnilla. Syy voi löytyä kiireisestä elämäntyylistä, jossa yhteinen aika on kortilla ja sänkyyn kaadutaan useammin älypuhelimen kuin oman puolison kanssa.

– Stressi, kiire ja väsymys laskevat seksihaluja. Etenkin pikkulapsiperheissä vanhemmuus voi myös helposti mennä parisuhteen edelle. Pikkuhiljaa seksin vähenemiseen totutaan, kunnes yhtäkkiä herätään ihmettelemään mihin kosketus, suukottelu ja läheisyys ovat kadonneet arjesta, kertoo psykologi ja parisuhdeterapeutti Leena Helelä-Alhopuro Terveystalosta.

– Seksihalujen vähenemiseen voivat vaikuttaa myös monet toiminnalliset ongelmat, kuten erektiohäiriöt tai yhdyntäkivut. Lisäksi ehkäisyasiat voivat mietityttää ja raskauden pelko saattaa aiheuttaa epävarmuutta, sanoo gynekologi, seksuaalineuvoja Jonna Salonen Terveystalosta.

Hyvää seksielämää kannattaa kuitenkin vaalia, sillä Helelä-Alhopuron mukaan seksi on olennainen osa onnellista parisuhdetta ja vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti.

– Hyvinvoiva parisuhde, johon kuuluu seksiä, läheisyyttä ja hellyyttä, toimii puskurina erilaisille stressitekijöille. Pitkään huonossa parisuhteessa elänyt ihminen on stressitilassa ja riski sairastua esimerkiksi masennukseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin kasvaa, hän sanoo.

– On tärkeää tutustua omaan seksuaalisuuteensa ja kehon nautintoon, ja sooloseksi voi olla siinä yksi hyvä keino. Myös parisuhteessa voi sooloseksillä olla oma roolinsa, Salonen huomauttaa.

Seksin laadun ja määrän vaihteleminen varsinkin pitkässä parisuhteessa on normaalia. Liian pitkäksi aikaa ei kuitenkaan kannata jäädä yksin, jos vallitsevaan tilanteeseen ei olla tyytyväisiä eivätkä ongelmat ratkea yhdessä keskustelemalla. Sekä Helelä-Alhopuro että Salonen suosittelevat kääntymään herkästi ammattiauttajan puoleen.

– Hyvän parisuhteen eteen kannattaa tehdä töitä. Parisuhde muuntuu ja kehittyy vuosien aikana, eikä sen tarvitse kaatua ensimmäiseen kriisiin. Tilannetta voi lähteä purkamaan miettimällä, mihin toisessa tunsi vetoa suhteen alussa ja miten sitä tunnetta voisi elvyttää, Helelä-Alhopuro neuvoo.

– Joskus seksuaalisuuteen liittyvistä asioista puhuminen voi olla vaikeaa ja vaatia ulkopuolista tukea esimerkiksi seksuaalineuvojalta tai pariterapeutilta. Lääkärin puoleen on hyvä kääntyä toiminnallisissa ongelmissa ja luotettavan sekä itselle sopivan ehkäisymenetelmä löytämiseksi. Apua löytyy aina, Salonen lisää.

Lähde: Terveystalo