Torstai, 23.11.2017 
Ismo
Kotimaa

Uudistus koettelisi autoilijan liikkumisvapautta

  • Sari Vanninen

Tietosuojavaltuutettu: On vakavasti pohdittava keinoja turvata mahdollisuus liikkua anonyymisti.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio suhtautuu epäillen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) ajatuksiin siitä, että Suomeen mahdollisesti tulevia tiemaksuja perittäisin teiden käyttäjiltä paikannuksen perusteella. Yhden vision mukaan perustettava valtion liikenneverkkoyhtiö myisi teiden käyttöoikeuksia palveluoperaattoreille, joilla olisi mahdollisuus myydä ajokilometrejä erilaisina palvelupaketteina autoilijoille.

Ajokilometrien seuraamiseksi autoihin asennettaisiin esimerkiksi kännykkäverkkoa ja gps-järjestelmää käyttävä seurantalaite.

Aarnio muistuttaa, että kolmen vuoden takaisessa Jorma Ollilan raportissa viranomaiselle suunniteltiin oikeutta tietää, missä ajoneuvo liikkuu. Uudessa visiossa tieto liikkumisesta välittyisikin asiakasmaksuna palveluoperaattorille.

Berner vertaa blogikirjoituksessaan (29.12.) tienkäyttäjää teleoperaattorin asiakkaaseen.

- Vaikka asiakas hankkisi paikannukseen perustuvan palvelun, varmistetaan hänen yksityisyydensuojansa lailla. Näin tapahtuu jo telepuolella.

Aarnio muistuttaa, että teleoperaattori voi käyttää sijaintitietoa vain yhdistääkseen puhelun tai viestin kännykkään, ja se on kirjesalaisuuteen verrattavaa tietoa.

Autoon asennettava seurantalaite voisi olla myös ristiriidassa perustuslain kanssa.

- Suomessa ihmisillä on liikkumisvapaus, eikä liikkumisen jatkuva paikantaminen välttämättä sovi yhteen perustuslaissa turvatun oikeuden kanssa, Aarnio pohtii.

Myös EU-lainsäädäntö voi asettaa omat rajoituksensa.

- Jos kysytään EU-oikeuden näkökulmasta, voidaanko tienkäytöstä periä maksuja, vastaus on, että voidaan. Jos kysytään, voidaanko tienkäyttö järjestää siten, että siitä välittyy reaaliaikainen, henkilön tunnistamisen mahdollistava tieto viranomaisille, vastaus voi suhteellisuusperiaatteen kannalta olla, että ei voida, Aarnio pohtii.