play

Joka viides ravintola ulkomaalaisilla

Islantilaissyntyinen Stefán Sturla Sigurjónsson perusti vuosi sitten Vaasaan kaupan, jossa hän myy islantilaisia villapaitoja, käsitöitä ja islanninhevostarvikkeita.

Islantilaissyntyinen Stefán Sturla Sigurjónsson perusti vuosi sitten Vaasaan kaupan, jossa hän myy islantilaisia villapaitoja, käsitöitä ja islanninhevostarvikkeita. Kuva: Johannes TErvo

Karjalainen/Sunnuntaisuomalainen

Joka viides kahvila-ravintola Suomessa on ulkomaalaistaustaisten yrittäjien hallussa, ilmenee Tilastokeskuksen tiedoista. Pääkaupunkiseudulla luku on vielä suurempi.

Maahanmuuttajien kahvila-ravintolat ovat liikevaihdoltaan pieniä, sillä niiden kautta kulkee alle kymmenen prosenttia koko alan liikevaihdosta.

Vaikka toimialakeskittymä on ilmeinen, Suomessa ollaan vielä kaukana toimialamafioista ja etnisistä kaupunginosista.

- Maailmalla kehitys kulkee siihen suuntaan. Yhdysvalloissa ja Britanniassa puhutaan etnisistä enklaaveista eli alueista ja paikallismarkkinoista, joissa saman kulttuuritaustan yrittäjät tekevät verkostoissa paljon yhteistyötä ja toimivat toistensa sparraajina ja asiakkaina, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntija Kimmo Hyrsky.

Ulkomaalaistaustaiset hakeutuvat nykyään muillekin aloille kuin pikaruokayrittäjiksi.

- Erityisesti liike-elämän palveluja tarjoavat yritykset ovat kasvava ala, Hyrsky kertoo.

Islantilaissyntyinen Stefán Sturla Sigurjónsson perusti vuosi sitten Vaasaan kaupan, jossa hän myy islantilaisia villapaitoja, käsitöitä ja islanninhevostarvikkeita. Hän ei haikaile firmalleen suurta kasvua vaan sanoo, että liika kasvu ja suuruudenhulluus ovat lopulta monen yrityksen tuho.