Tiistai, 14.7.2020 
Alisa, Aliisa
Kotimaa

HS: Alkuvuonna syntyneet lapset jyräävät junioriurheilussa – taustalla yksi selkeä syy

  • Karjalainen

Alkuvuonna syntyneet hallitsevat nuorten kilpaurheilua, kertoo Helsingin Sanomat. Ennen vuoden puoliväliä syntyneet myös aloittavat urheiluharrastuksen loppuvuonna syntyneitä lapsia useammin.

Helsingin Sanomien mukaan alkuvuoden lapset hallitsevat sekä urheilun harrastamista että tavoitteellisempaa kilpaurheilua. He ovat valta-asemassa niin maajoukkue- kuin harrastajatasollakin.

– Näin on käynyt esimerkiksi jalkapallossa, jääkiekossa, koripallossa, hiihdossa ja yleisurheilussa – sekä tytöissä että pojissa, Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen Kihun tutkija Outi Aarresola sanoo lehdelle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ilmiö on yleismaailmallinen, eikä se selity syntyvyyden vaihtelulla. Tilastojen mukaan lapsia syntyy jokaisella vuosineljänneksellä suunnilleen sama määrä. Urheiluharrastuksessa alkuvuoden lasten suhteellinen osuus on kuitenkin loppuvuoden lasten osuutta merkittävästi suurempi.

Suomessa esimerkiksi 1996–2000 syntyneiden poikien jalkapallomaajoukkueissa vain joka kahdeskymmenes pelaaja on syntynyt kalenterivuoden kolmen viimeisen kuukauden aikana, HS kertoo.

Helsingin Sanomien haastattelemien asiantuntijoiden mukaan alkuvuoden lasten ylivalta junioriurheilussa johtuu ikäkausi- ja sarjajärjestelmistä, jotka asettavat kaikki kalenterivuoden lapset samalle viivalle. Biologiselta iältään varttuneemmat ovat usein voimakkaampia, nopeampia ja kestävämpiä, joten varsinkin fyysisyyttä vaativissa urheilulajeissa he pärjäävät paremmin.

Lisäksi nuorisourheilun kulttuuri korostaa voittamisen merkitystä – pahimmassa tapauksessa nuoren urheilijan kehityksen kustannuksella.

Lähde: Helsingin Sanomat: Alkuvuoden lapset jyräävät urheilussa, ja se voi vaikuttaa kansanterveyteen – HS selvitti, miksi loppuvuonna syntyneet jäävät alakynteen

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi