Perjantai, 24.11.2017 
Lempi
Kotimaa

Jääkäriprikaatin eversti varusmiehistä Seurassa: "Fyysiseen työhön ei ole tottumusta"

  • Karjalainen

Varusmiesten kunto on laskenut jo kymmeniä vuosia, mistä kertoo esimerkiksi Cooperin juoksutestin tulosten romahtaminen. Aiheeseen on tarttunut Seura (16.2.2017), joka on haastatellut aiheesta armeijan kouluttajia. Tuhansia varusmiehiä tavanneet miehet eivät säästeläö sanojaan.

- Hatutuskynnys on madaltunut, jos vaikka persaus kastuu tai ruokailuväli kasvaa. Omia kykyjä epäillään, ja kun fysiikka ei kestä, niin luovutetaan. Ennen sisua oli enemmän, mentiin vaan ja yritettiin, sanoo Jääkäriprikaatin eversti Reima Vanhanen.

-Käyttäisin sanaa velttous. Kaiken pitäis olla niin helppoa, kun siihen on totuttu. Kun tulee vastoinkäymisiä, niin annetaan periksi, kapteeni evp. Jarmo Heikkinen sanoo.

Varusmiesaineksen heikkous näkyy harjoituksissa.

- Lapiointiin tai muuhunkaan fyysiseen työhön ei ole tottumusta. Nykyään myös palellaan paljon entistä herkemmin, kun ei ole tottumusta pitkään ulkona oleskeluun, Reima Vanhanen sanoo.

Upseerit eivät kuitenkaan heittäisi vielä kirvestä tai kivääriä kaivoon, sillä taidoissa nykyvarusmiehet pärjäävät siinä missä ennenkin.

- Edelleen pitää oppia tietyt temput ja saavuttaa vaaditut ampumatulokset. En ole havainnut, että sotilastaidot olisivat heikentyneet.