Maanantai, 28.9.2020 
Arja, Lenni
Kotimaa

Viranomaisten viestit kilahtavat ensi vuonna suoraan taskuun

  • STT
Postilaatikkojen luukut eivät enää ensi vuonna kolahtele yhtä usein viranomaisten paperikirjeistä, jos kaikki menee niin kuin hallitus on linjannut. Sähköinen postilaatikko pyritään nostamaan viranomaispostin ensisijaiseksi toimituskeinoksi ensi vuodesta alkaen. Viestipalvelusta tehdään myös mobiilisovellus, joten halutessaan viranomaispostin voi lukea suoraan älypuhelimesta.

Julkisten palvelujen digitalisaatiosta vastaava kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) korostaa, että laissa edelleen turvataan viranomaisasiointi myös muilla tavoilla.

–  Ei voi edellyttää, että kaikki pystyisivät sähköisiä palveluita käyttämään, mutta me terveet työikäiset kyllä. Se on lähtökohta ja siihen ensi vuonna ryhdytään siirtymään, Vehviläinen sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vehviläinen kertoo, että digipalvelujen käytön tukemista on ajateltu paljon. Hän sanoo, että yksi esillä ollut idea on tehdä kirjastoista paikkoja, joista kansalaiset saisivat digineuvontaa.

Valtiovarainministeriön tietohallintoneuvos Maria Nikkilä kertoo, että esimerkiksi iäkkäiden sukulaisten avustamisesta digipalvelujen käytössä on tulossa helpompaa, sillä käyttöön otetaan sähköiset valtakirjat, joilla voi valtuuttaa toisen ihmisen hoitamaan sähköistä asiointia. Nikkilän mukaan nykyisin hyvät keinot auttamiseen ovat vähissä, sillä esimerkiksi verkkopankkitunnuksia ei saa luovuttaa muiden käyttöön.

Yhden digiluukun palvelut

Sähköinen postilaatikko tulee osaksi uudistuvaa suomi.fi-verkkopalvelua, joka lanseerataan käyttöön kesällä. Sivusto kokoaa yhteen kansalaisille ja yrityksille suunnattuja viranomaispalveluja. Esimerkkiä palvelun rakentamiseen on haettu Virosta, jonka kanssa yhteistyö on Vehviläisen mukaan sujunut hyvin.

–  Tarkoitus olisi, että meillä olisi jatkossa yksi luukku julkisiin palveluihin ja se olisi suomi.fi, Vehviläinen sanoo.

Palveluun tunnistaudutaan verkkopankkitunnuksilla. Vehviläinen muistuttaa, että vuoden alusta alkaen pankit on velvoitettu antamaan kaikille verkkopankkitunnukset.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi