Maanantai, 17.6.2019 
Urho
Kotimaa

Järjestö varoittaa itselääkinnästä kannabiksella - "Ei ole tarkoitus tuomita"

  • Karjalainen

Huumevalistusjärjestö YAD Youth Against Drugs kiinnittää huomiota kannabiksen itselääkintään liittyviin riskeihin. Varoittelu on osa järjestön lanseeraamaa ”419-päivää”, jota vietetään 19.4. Sillä viitataan kannabiksen käyttäjien keksimään kansainväliseen kannabispäivään eli ”420-päivään” 20.4.

Kannabiksesta on THL:n mukaan todettu olevan hyötyä muun muassa MS-taudin ja pitkittyneiden kiputilojen hoidossa. Lääkärit voivat Suomessakin määrätä sitä potilaille.

Itselääkinnällä tarkoitetaan kuitenkin itse aloitettua hoitoa. Tutkimusten mukaan Suomessa viidesosa kannabiksen käyttäjistä ilmoittaa käytön ainakin osittain, ja noin 5 % lähes yksinomaan lääkkeelliseksi. Samoin yli puolet suomalaisista kotikasvattajista ilmoittaa kasvattavansa kannabista lääkekäyttöön.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Kampanjan ei ole tarkoitus tuomita tai vähätellä niitä ihmisiä, jotka kokevat saavansa apua kannabiksesta, sanoo YAD:n ehkäisevän huumetyön suunnittelija Petra Karinen.

- On kuitenkin hyvä tiedostaa itselääkintään liittyvä riippuvuusriski.

Pahimmillaan itselääkintä kannabiksella saattaa pahentaa tai kroonistaa hoidettavan sairauden oireita. Se saattaa myös vaikeuttaa asianmukaisen hoidon saamista terveydenhuollossa, jossa oireet yhdistettynä kannabiksen käyttöön tulkitaan helposti päihdeongelmaksi. Kannabiksen ja muidenkin päihteiden käytöstä on kuitenkin tärkeää kertoa lääkärille, jotta vältytään virhearvioinneilta diagnoosin tai hoidon suunnittelun suhteen.

 

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa