Maanantai, 6.7.2020 
Esa, Esaias
Kotimaa

Poliisi aloitti vihapuheen kitkemisen netistä perustamalla valtakunnallisen tutkintaryhmän

  • Karjalainen

Helsingin poliisilaitoksella on maaliskuusta asti toiminut valtakunnallinen vihapuhetutkintaryhmä, jonka tehtävänä on ensisijaisesti puuttua internetin rangaistavaan vihapuheeseen.

– Vihapuhe-käsitettä käytetään laajasti käsitteenä yleiskielessä ja julkisessa keskustelussa sillä viitataan myös muuhun kuin rangaistavaan vihapuheeseen. Rangaistavaan vihapuheeseen saattavat syyllistyä aivan tavalliset kansalaiset, mutta myös henkilöt, joilla on vahva ääriajattelutausta. Vihapuhetutkintaryhmän tehtävänä on ennalta estää, paljastaa ja tutkia nimenomaan rangaistavaa netissä tapahtuvaa vihapuhetta riippumatta tekijän aatetaustasta, poliisitarkastaja Måns Enqvist Poliisihallituksesta kertoo.

Rangaistavan vihapuheen tai vihapuherikoksen käsitettä ei ole määritelty laissa. Rikosnimikkeiltään tutkittavat jutut ovatkin yleensä kiihottamisia kansanryhmää vastaan, törkeitä kiihottamisia kansanryhmää vastaan tai uskonrauhan rikkomisia.

Vihapuhetutkintaryhmä ottaa tutkittavakseen myös internetissä tapahtuvia kunnianloukkauksia, törkeitä kunnianloukkauksia, laittomia uhkauksia sekä muita rikoksia, jos teon vaikuttimena on ollut rotu, ihonväri, syntyperä, kansallinen tai etninen alkuperä, uskonto tai vakaumus, seksuaalinen suuntautuminen, vammaisuus tai muu vastaava.

Mikäli internetissä tapahtuneen teon tekijä on tuntematon, asiaa tutkitaan Helsingissä. Jos epäilty on tiedossa, siirtyy tutkinta paikalliselle poliisilaitokselle.

Poliisi korostaa, että vihapuhetutkinta on eri asia kuin nettipoliisityöskentely, joka puuttuu muihin netissä tapahtuviin rikoksiin.

– Vihapuhetutkintaryhmän toiminta tehostaa selkeästi poliisin puuttumista viharikoksiin. Ryhmä puuttuu erityisesti aktiivisten toimijoiden tekemisiin internetissä. Toiminnallaan vihapuhetutkintaryhmä pyrkii ennalta estämään rangaistavaa vihapuhetta ja takaamaan kaikille turvallisen mahdollisuuden osallistua kansalaiskeskusteluun vaikeistakin aiheista, rikosylikomisario Jonna Turunen Helsingin poliisilaitokselta sanoo.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi