Torstai, 23.11.2017 
Ismo
Kotimaa

Tieteentekijät huolissaan: Osaajat jättävät Suomen

  • Karjalainen
  • Jouni Turunen

Suomi menettää päteviä tutkijoita kiihtyvässä tahdissa, sanovat Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto kannanotossaan. Liittojen mielestä hallitukselta tulisi esittää ensi viikon puoliväliriihessä toimenpiteitä aivovuodon hidastamiseen.

Kannanoton mukaan vuonna 2015 maasta lähti yhteensä 375 tutkijakoulutettua ja tänne tuli 156.

- Osaamistase on miinuksella kaikilla koulutusasteilla. Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittajissa lähtijöitä oli noin tuhat enemmän kuin tulijoita. Nämä ihmiset ovat sitä pääomaa, jonka varassa Suomeen pitäisi luoda uutta osaamiseen perustuvaa taloutta ja työpaikkoja.

Suomi menettää osaajia etenkin niin sanottuihin vahvoihin tiedemaihin – Yhdysvaltoihin, Britanniaan, Ruotsiin, Saksaan. Myös Norja on kasvattanut suosiotaan viime vuosina.

- Tutkijoiden maastamuuttoa ei ole syytä vähätellä. On hyvä, että moni suuntaa urallaan myös ulkomaille, mutta hälyttävää, jos emme enää pysty tarjoamaan paikkoja ulkomaisille osaajille ja paluumuuttajille. Osaamisvirran suuntaa on siis syytä pohtia vakavasti, totesi Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen perjantaina Helsingissä pidetyn liittojen Kevätseminaarin avauspuheenvuorossa.

- Suomi on viime aikoina menettänyt myös nimekkäitä huippututkijoita. Monet esimerkiksi Ruotsiin muuttaneet professorit kertovat, että uudessa yliopistossa tukipalvelut ovat kunnossa ja professori voi keskittyä tutkimukseen. Suomi tarvitsee nyt menestystarinoita tänne rekrytoiduista huippuosaajista ja tämä on mahdollista ainoastaan satsauksilla laadukkaisiin tutkimusympäristöihin, jatkoi Professoriliiton puheenjohtaja Kaarle Hämeri.

Liitot katsovat, että yliopisto- ja tutkimusrahoituksen kaventuminen on luonut näköalattomuutta ja vaikuttanut ilmapiiriin. Monilla lähtöajatus on muuttunut lähtöpäätökseksi.

- Hallituksen on siis syytä ensi viikon alun kehysriihessä kääntää kelkka tutkimusta ja osaamista arvostavalle uralle – myös konkreettisten rahoituspäätösten muodossa, liitot tähdentävät.