Lauantai, 18.11.2017 
Tenho
Kotimaa

Huijarit esiintyivät poliiseina ja pyysivät ajelemaan ympäri kaupunkia

  • Karjalainen

Itä-Uudenmaan poliisi on jälleen tällä viikolla saanut useita yhteydenottoja poliisilaitoksen alueella liikkeellä olevista valepoliiseista, poliisi tiedottaa. Valepoliisit valikoivat useimmiten uhreikseen iäkkäitä tai esimerkiksi lievästi muistisairaita ihmisiä ja yrittävät päästä käsiksi heidän rahavaroihinsa ja omaisuuteensa.

Puhelun alussa valepoliisit usein ilmoittavat selvittävänsä rikosta ja yrittävät sen varjolla kalastaa uhrilta pankkitietoja ja -tunnuksia. Uhrit ovat kertoneet, että puheluissa heille on kerrottu, että he ovat vaarassa ja heitä on pyydetty avustamaan poliiseja tehtävillään esimerkiksi ajelemalla autoilla ympäri kaupunkia ja ostamalla uusia puhelimia liittymineen.

Itä-Uudenmaan poliisi muistuttaa, että poliisi pyytää kansalaisia avustamaan tehtävillä vain erittäin poikkeuksellisissa tapauksissa, eikä se silloinkaan tarkoita autolla ajelemista tai uusien puhelimien ostamista.

Valepoliisit ovat myös esiintyneet oikean poliisiviranomaisen nimellä. Tietoomme on tullut muun muassa tapaus, jossa huijari oli esiintynyt Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen tutkinnanjohtaja Kimmo Hyvärisenä ja yrittänyt udella henkilön pankkitietoja.

Jos tällaisia epäilyttäviä puheluita tulee, kyselyihin ei pidä koskaan vastata eikä antaa muitakaan tietoja. Epäilyttävistä puheluista pitää aina tehdä rikosilmoitus. Jos poliisiksi esittäytyvä henkilö herättää epäilyksiä, kannattaa kysyä soittajalta hänen nimensä ja virka-asemansa sekä missä poliisilaitoksessa hän työskentelee. Sen jälkeen kannattaa sanoa, että ottaa soittajaan yhteyttä poliisilaitoksen puhelinvaihteen kautta.

Itä-Uudenmaan poliisi pyytää iäkkäiden ja esimerkiksi muistisairaiden henkilöiden läheisiä ja hoitohenkilökuntaa keskustelemaan asiasta, jotta rikolliset eivät onnistuisi huijaamaan ketään.