Tiistai, 22.1.2019 
Visa
Kotimaa

Museotkin siirtymässä digiaikaan - kesäntekijäisissä esiteltiin myös robotteja

  • Hannu Kauhanen
  • Niko Jouhkimainen
Kesäntekijäisiä vietettiin Taitokorttelissa lauantaina nyt toista kertaa. Pohjois-Karjalan kauppakamarin järjestämä muutaman tunnin kestänyt tilaisuus käytiin aurinkoisessa, joskin hieman tuulisessa säässä.

Tällä kertaa tapahtuman pääteemana oli digitaalisuus monissa eri muodoissaan. Timo Pappinen Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymästä ja Ari Tarkiainen Karelia-ammattikorkeakoulusta esittelivät palvelurobotteja, ja yleisöllä riitti niihin kiinnostusta.

- Nämä robotit toimivat ääniohjauksella, miehet esittelivät kysyen robotilta, mikä tapahtuma on menossa. Ja oikea vastaushan sieltä tuli englanniksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tulevaisuus on vääjäämättä robottien, mutta ainakin vielä täällä Suomessa ollaan niiden kanssa alkutaipaleella. Kesäntekijäisten RoboBisnes-hankkeen robotit on tehty Kiinassa, ja toinen niistä on vielä prototyyppi.

- Markkinoilla se saadaan ehkä vuoden päästä, Tarkiainen arvioi.

Museotkin ovat siirtyneet digiaikaan. Pentti Ojajärvi Kesälahdelta, Markku Hyvönen Kitee-seurasta ja Tanja Rovio-Murto Pohjois-Karjalan museosta esittelivät eMuseota, jolla oli digiyhteys Kesälahden, Kiteen ja Liperin museoihin.

- Lisää museoita tulee mukaan koko ajan. Suomessa on lähes 1 000 paikallismuseota, ja tämä eMuseo on niille oiva ja halpa tapa tuoda niille näkyvyyttä, kolmikko kertoili.

Paikallismuseot ovat erittäin kiinnostavia kohteita, ja toiveissa tietysti on myös, että ne saavat konkreettisia kävijöitä juuri eMuseo-palvelun kautta.

Kuvassa Aura Kemppainen viihdyttämässä lapsia Rölli-puvussa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa