Sunnuntai, 19.11.2017 
Elisabet, Liisa
Kotimaa

VATT: Eliittilukio ei paranna pärjäämistä ylioppilaskokeissa

  • Karjalainen
  • Marko Puumalainen
Eliittilukioon pääseminen ei nosta ylioppilaskirjoitusten arvosanoja, osoittaa Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen PT:n tekemä tutkimus.

Tutkimuksessa tarkasteltiin Ressun, Helsingin normaalilyseon, Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun, Mäkelänrinteen ja Etelä-Tapiolan lukioita.

Eliittilukiot nousevat usein lukiorankingien kärkisijoille. Tämä johtuu kuitenkin siitä, että sisäänpääsyn keskiarvoraja ja siten myös opiskelijoiden lähtötaso on korkea.

Tutkimuksessa vertailtiin sisäänpääsyrajan juuri ylittäneitä ja juuri rajan alle jääneitä.

Eliittilukioon päässeet opiskelevat ryhmässä, joka on esimerkiksi lähtötason, perhetaustan ja sukupuolijakauman myötä huomattavasti erilainen kuin niillä, jotka eivät päässeet sisään.

- Silti näiden ryhmien ylioppilasarvosanoissa ei ole eroa. Opintomenestyksen kannalta eliittilukio tai erilainen vertaisryhmä ei siis näytä tuovan opiskelijalle sellaista arvonlisää kuin usein kuvitellaan, tutkija Lassi Tervonen sanoo tiedotteessa.

Tulos ei tutkijoiden mukaan johdu niin sanotusta kattovaikutuksesta eli siitä, että ylioppilaskirjoitusten arvosana-asteikko on ylhäältä rajattu. Tulos ei myöskään selity sillä, että eliittilukioista kirjoitettaisiin useampia oppiaineita tai enemmän pitkän oppimäärän oppiaineita.

Tutkimuksen tekivät Lassi Tervonen, Mika Kortelainen ja Ohto Kanninen. Tutkimuksen aineistona on käytetty yhteisvalintarekisteriä, ylioppilastutkintoaineistoa sekä lukioista kerättyjä tietoa keskiarvorajoista. Tutkimuksessa on lisäksi hyödynnetty opiskelijarekisteriä sekä yhdistettyä työntekijä-työnantaja -aineistoa (FLEED) opiskelijoiden taustatietojen havainnoimiseksi.