Tiistai, 19.11.2019 
Elisabet, Liisa
Kotimaa

Oikeistopopulistit pystyvät levittämään sanomaansa blogissa tavalla, joka suojaa heitä rasistisyytöksiltä

  • STT
Suomen ja Ruotsin oikeistopopulistien viestit leviävät blogeissa tavalla, joka suojaa heitä syytöksiltä rasistisesta toiminnasta. Asia ilmenee Helsingin yliopistossa piakkoin tarkistettavasta väitöskirjasta.

Väitöksen mukaan poliitikko voi lähettää sosiaalisesti tulenarkoja ja jopa rasistisia blogiviestejä muun muassa kuvien, videomateriaalien ja linkkien kautta ottamatta kuitenkaan itse varsinaisesti kantaa aiheeseen. Iskevä ja vakuuttava argumentointi vetoaa lukijoiden tunteisiin, mutta samalla toimintatapa suojaa rasismisyytöksiltä.

Valtiotieteiden maisteri Katarina Petterssonin aineisto koostui perussuomalaisten ja ruotsidemokraattien blogiteksteistä vuosilta 2007–2015. Hän tarkasteli puolueiden maahanmuuttovastaisten ryhmien ja naisosastojen sekä ruotsidemokraattien osalta maahanmuuttajataustaisten tai etniseen vähemmistöön kuuluvien poliitikkojen tekstejä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tekstien perusteella oikeistopopulistien keinoja äänestäjien liikkeelle saamiseen olivat identiteetin rakentaminen, ihmisten ryhmittely "meihin ja heihin" sekä tunteisiin vetoavat suostuttelustrategiat, nostalgiset muistot ja ”tolkku”. Kummassakin maassa blogien maahanmuuttajavastaisuus näkyy maahanmuuttajiin kohdistuvina vihanpurkauksina sekä poliittisten vastustajien syyttelynä ja väheksymisenä. Kun oikeistopopulisti syyttää poliittisia vastustajiaan, eritoten vasemmistoa, sekä mediaa oikeistopopulistien mustamaalaamisesta, bloggaaja tekee itsestään marttyyrin ja saa vastustajat näyttämään kansanpettureilta.

–  Puhuja itse omaksuu koko kansan – erityisesti ”tavallisen” suomalaisen tai ruotsalaisen – pelastajan roolin, Pettersson sanoo.

Petterssonin väitöskirjassaan tarkastelemien naisten ja maahanmuuttajataustaisten tai vähemmistöön kuuluvien poliitikkojen blogeissa oikeistopopulistiset puolueet esitettiin maahanmuuttajamyönteisinä. Poliittisia vastustajia, kuten feministejä ja monikulttuurisuuden puolestapuhujia, pidettiin blogeissa naisvastaisina ja rasisteina.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa