Lauantai, 4.4.2020 
Ukko
Kotimaa

Kotona liki 100 000 patruunaa - ampumaharrastaja sai sakot

  • Karjalainen
Kontiolahtelainen ampumaharrastaja tuomittiin Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa sakkoihin suuren patruunamäärän väärästä säilytyksestä. Mies tuomittiin räjähderikoksesta 15 päiväsakkoon, josta tuli maksettavaa yhteensä 225 euroa.

Miehellä oli kotonaan omakotitalon eri huoneissa, lukitsemattomissa kaapeissa ja muissa tiloissa yhteensä 96 000 ampuma-aseen patruunaa, joista valtaosa oli pienoiskiväärin patruunoita. Patruunoiden arvo on noin 127 000 euroa.

Patruunoiden säilyttämisestä annetun asetuksen mukaan patruunat olisi pitänyt säilyttää lukituissa kaapeissa eikä asuinhuoneistossa olisi saanut säilyttää enempää kuin 20 000 patruunaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ampumaharrastaja vetosi oikeudessa siihen, ettei hän tiennyt rikkovansa määräyksiä. Hän oli toiminut ampuma-aselain mukaan, jossa ainoastaan vaaditaan säilyttämään patruunoita huolellisesti. Vaaraa patruunoiden joutumisesta ulkopuolisten haltuun ei ole ollut.

Oikeus totesi, että patruunoiden säilyttämiseen liittyvistä määräyksistä on ollut saatavilla huonosti tietoa. Edes aselupa-asioista päättävä poliisiviranomainen ei tiennyt, paljonko patruunoita saa kotioloissa säilyttää.

Ampumaharrastaja esitti oikeudessa suunnitelmat patruunoiden laillisesta säilyttämisestä. Hän muun muassa kertoi hankkineensa lukittavan patruunakaapin.

Syyttäjä vaati patruunoiden tuomitsemista valtiolle menetetyiksi, mutta käräjäoikeus piti pienituloisen harrastajan patruunoiden tuomitsemista valtiolle kohtuuttoman kovana rangaistuksena rikoksen vakavuuteen nähden. Oikeus määräsikin poliisin palauttamaan takavarikoidut patruunat miehelle.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa