Torstai, 23.11.2017 
Ismo
Kotimaa

Maakunnalliset ympäristöpalkinnot jaettiin - palkittuina luomutila, Tohmajärven kunta ja Idän Valo

  • Karjalainen
  • Sirpa Sutinen
Idän Valon yrittäjät Erja Pesonen ja Kari Eronen. Idän Valon yrittäjät Erja Pesonen ja Kari Eronen.
Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus jakoi vuoden 2017 maakunnalliset ympäristöpalkinnot Joensuussa. Palkinnon saivat Terhi ja Marko Kakkonen Polvijärveltä, Tohmajärven kunta ja Idän Valo Oy Tuupovaarasta.

Terhi ja Marko Kakkoselle palkinto myönnettiin tunnustuksena pitkäaikaisesta ja aktiivisesta ympäristömyönteisestä maatalouden harjoittamisesta.

Tilalla on ympäristösopimus Solassa Saarilan maatilamatkailukohteen ympärillä sijaitsevista noin 21 hehtaarista. Tilalla on ollut perinnebiotooppeja hoidossa jo vuodesta 2004 ja luonnon monimuotoisuuskohteita myös vuodesta 2004 alkaen.

Alkuperäisrotujen (suomenhevoset) kasvattamista koskevia sopimuksia tilalla on ollut vuosina 2002-2015.

Tila on myös luomutila. Kasvintuotannon osalta luomuvalvontaan tila on liittynyt jo vuonna 1999 ja eläintuotannon osalta vuonna 2004.

Lisäksi Joensuussa sijaitsevan Höytiäisen kanavan suiston luonnonsuojelualueella Kakkosilla on noin 51 hehtaarin emolehmien rantalaidun, johon lehmät vasikoineen, ja yksi sonni, on juuri tuotu.

Tohmajärven kunnalle palkinto myönnettiin tunnustuksena aktiivisesta ja tuloksellisesta työstä kunnan haja-asutusalueiden vesihuolto- ja vesistökunnostushankkeiden toteuttamisessa.

Tohmajärven kunta on ollut aktiivinen ja aloitteellinen nimikkojärvensä kunnostamisessa jo 10 vuoden ajan. Kunnan merkittävällä panostuksella tilaltaan huomattavasti heikentyneen Tohmajärven valuma-alueen konkreettiset kunnostustoimenpiteet ovat käynnistyneet laajan, myös kuntalaisia aktivoivan, kolmevuotisen kunnostushankkeen myötä.

Palkinnon vastaanottivat kuntatekniikan päällikkö Erkki Ikonen ja kiinteistöpäällikkö Mika Ilvonen.

Idän Valo Oy:lle palkinto myönnettiin tunnustuksena kierrätysmateriaalin innovatiivisesta ja ympäristöystävällisestä hyödyntämisestä. Pieni paikallinen perheyritys on kehittänyt ekologisen, puupurusta valmistetun käytännöllisen sytytyspallon, jota on onnistuneesti markkinoitu myös liikelahjaksi.

Yritys sijaitsee biosfäärialueella ja pitää toiminnassaan biosfäärialueyhteyttä mallikkaasti esillä.

Palkinnon vastaanotti yrittäjä Erja Pesonen.

Palkintoja on jaettu 16 kertaa alkaen vuodesta 2002.