Lauantai, 26.5.2018 
Minna, Vilma, Miina
Kotimaa

Luonto-Liitto vetoaa: Susi ei saa hävitä Suomesta

  • Petteri Ruotsalainen

Luonto-Liitto vetoaa maa- ja metsätalousministeriöön, että Suomen susien ei annetaisi hävitä. Luonnonvarakeskuksen uusimman arvion mukaan susikanta on pienentynyt neljänneksellä viime vuodesta. Susia oli maaliskuussa jäljellä enää 150–180 yksilöä.

Liiton mukaan suurin uhka susille on maamme suurpetopolitiikka, joka ei turvaa erittäin uhanalaisen suden olemassaoloa osana kotimaan luontoa. Susi on Euroopan unionin luontodirektiivin kautta tiukasti suojeltu laji, mutta direktiivin henki ei ole toteutunut Suomessa pitkään aikaan.

- Kysymys kuuluu, mitä ministeriössä aiotaan tehdä susien tilanteen korjaamiseksi. Nykyiset toimet ovat olleet riittämättömiä, minkä kannan pienentyminen huolestuttavasti osoittaa. Maamme susikanta ei ole ollut enää pitkään aikaan kestävällä tasolla. Raja-laumat on laskettu kanta-arvioon, eikä Venäjän puolelta voi odottaa pelastusta Suomen susille, mikäli laji häviää maastamme, Mari Nyyssölä-Kiisla Luonto-Liitosta sanoo.

Luonto-Liitto on tapaamassa ensi viikolla komission ja parlamentin jäseniä Brysselissä.

- Toivomme että EU ottaa vihdoin vakavasti Suomen hälyttävän susitilanteen ja puuttuu siihen, sillä susi on tällä hetkellä vaarassa hävitä kokonaan Suomesta ja Skandinaviasta. Komission tulisi valvoa että Suomessa käytetään aina ensin ennaltaehkäiseviä ja ei-tappavia torjuntakeinoja ennen kaatolupien myöntämistä, sanoo Francisco Sánchez Molina Luonto-Liitosta.