Tiistai, 22.5.2018 
Hemmo, Hemminki
Kotimaa

Tuore kysely paljastaa: Joka kuudes suomalainen on autoillut humalassa

  • Juho Lintula

17 prosenttia suomalaisista on ajanut autolla humalassa, kertoo Liikenneturvan tekemä kysely. Useimmat heistä ovat kuitenkin toimineet näin onneksi vain harvoin.

Maistissa eli alle rangaistavan määrän alkoholia nauttineena kertoo ajaneensa peräti 48 prosenttia suomalaisista. Rattijuopumuksen raja on 0,5 promillea.

– Vaikka kohtalokkaiden rattijuopumusonnettomuuksien määrä näyttää laskusuuntaa, on maistelleiden kuljettajien osuus hieman noussut. Alkoholi erottuu etenkin kesäliikenteessä ja nuorten onnettomuuksissa, suunnittelija Laura Loikkanen Liikenneturvasta kertoo.

Liikenneturvan kysely toukokuussa päivitti tietoja suomalaisten mielipiteistä päihteiden käytöstä ja liikenteestä. Alkoholin lisäksi selvitettiin suhtautumista ajonaikaiseen huumeiden käyttöön.

Suomalaiset suhtautuvat kovempien huumeiden vaikutuksen alaisena ajoon aavistuksen jyrkemmin kuin alkoholin ryydittämään kyytiin. Lähes kaikki (96 prosenttia) pitävät amfetamiinin vaikutuksen alaisena ajamista erittäin vakavana tai vakavana liikennerikkomuksena. Alkoholin osalta vastaava prosenttiluku on 95.

Mielipiteet kuljettajan kannabiksen käytöstä olivat hieman lievempiä; 92 prosenttia vastanneista piti sitä vakavana tai erittäin vakavana rikkomuksena.

– Päihteiden vaikutuksen alaisena ajaminen on aina merkittävä riskitekijä. Kysely osoittaa, että suomalaisten mielestä huumekuski on rinnastettavissa rattijuoppoon. Aineesta riippumatta ajokunnossa joko ollaan tai ei olla, Loikkanen painottaa.