Perjantai, 23.10.2020 
Severi
Kotimaa

Japanin pääministeri Shinzo Abe tapaa tänään presidentti Niinistön

  • STT
Japanin pääministeri Shinzo Abe vierailee tänään Suomessa puolisonsa rouva Akie Aben kanssa. Pääministeripari tapaa Suomen presidenttiparin Presidentinlinnassa.

Presidentti Sauli Niinistö keskustelee Aben kanssa maiden välisistä poliittisista ja taloudellisista suhteista sekä ajankohtaisista kansainvälisistä asioista.

Taloudellisissa suhteissa ajankohtaista on esimerkiksi Japanin ja EU:n tuleva vapaakauppasopimus, jonka periaatteista osapuolet sopivat viime viikolla Brysselissä. Tuleva sopimus parantaa suomalaisten yritysten mahdollisuudet päästä Japanin markkinoille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Abe kiertää Pohjoismaita

Suomen-vierailu on osa Aben kiertuetta Pohjoismaissa. Ennen Suomea Abe vieraili Ruotsissa ja Helsingistä hän jatkaa matkaansa kohti Tanskaa. Viikonloppuna Abe osallistui myös G20-maiden kokoukseen Saksan Hampurissa.

Japanin pääministeri ei ole käynyt Suomessa yli kymmeneen vuoteen. Silloinen pääministeri Junichiro Koizumi vieraili Suomessa vuonna 2006.

Presidentti Niinistö teki virallisen vierailun Japaniin viime vuoden maaliskuussa.

Abe vierailee ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa pääministerinä. Hän on vieraillut Suomessa vuonna 1985. Silloin hän oli ulkoministerinä toimineen isänsä Shintaro Aben henkilökohtainen avustaja.

Kyselyt: Aben kannatus pudonnut pohjalukemiin

Japanin pääministerin Shinzo Aben kannatus on pudonnut pääministerikauden alimmalle tasolle. Tämä kävi ilmi maanantaina julkaistuista mielipidemittauksista.

Abea ja hänen liberaalidemokraattista puoluettaan (LDP) ovat viime aikoina piinanneet sekä erilaiset skandaalit että historiallinen tappio Tokion kunnallisvaaleissa.

Puolue menetti heinäkuun alussa Tokiossa yli puolet valtuustopaikoistaan. Media ja tutkijat syyttivät Aben hallitusta kasvavasta ylimielisyydestä ja sanoivat tuloksen heijastelevan valtakunnallisia tuntoja.

Aben taivalta ovat myös varjostaneet skandaalit, kuten syytös ystävän suosimisesta liiketoimissa. Hän on kiistänyt syytökset.

Asahi Shimbun -lehden kyselyssä Aben hallituksen kannatus putosi 33 prosenttiin eli heikoimpiin lukemiin yli neljä vuotta kestäneen kauden aikana. Pudotusta tuli viikossa viisi prosenttiyksikköä.

Myös Yomiuri Shimbun -lehden kyselyssä Abe sai kautensa alhaisimmat kannatuslukemat, 36 prosenttia. Laskua viime kuuhun tuli 13 prosenttiyksikköä.

Abe nousi valtaan joulukuussa 2012.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi