Sunnuntai, 18.4.2021 
Valto, Valdemar
Kotimaa

Millaista olisi oksentaa päivittäin koko raskauden ajan? – Kampanja lisää tietoisuutta hyperemeesistä

  • Miia Ruuttula
  • Jouni Turunen

Potilasjärjestö Hyperemeesi ry aloittaa tänään Tätä on hyperemeesi -kampanjan. Järjestö julkaisee Facebook- ja Instagram-kanavillaan valokuvia, jotka näyttävät hyperemeesipotilaiden arkea.

Kampanjan tavoitteena on tehdä vaikeaa raskauspahoinvointia tunnetummaksi.

Hyperemeesi on vaikea, hoitoa vaativa raskauspahoinvointi, jonka vuoksi odottaja oksentaa pahimmillaan kymmeniä kertoja päivässä jopa koko raskauden ajan.

"Hyperemeesi tunnetaan jopa terveydenhuollossa niin huonosti, että hoitoonpääsy on usein vaikeaa ja hoitokäytännöt varsin kirjavia. Haluamme lisätä tietoa aiheesta ja siten helpottaa hyperemeesistä kärsivien hoitoonpääsyä," Hyperemeesi ry:n puheenjohtaja Laura Hyvärinen kertoo.

Kampanjan kuvat ovat peräisin hyperemeesin sairastaneilta suomalaisnaisilta ja poikkeavat selvästi tavallisista raskauskuvista.

Yhdessä kuvista näkyy mustelmilla oleva käsi, koska kanyylia ei oksentamisen aiheuttaman kuivumisen vuoksi ole saatu kämmenselkään. Toisessa kuvassa on paperi, johon potilas on erikoislääkärin pyynnöstä kirjannut päivittäiset kymmenet oksennuskertansa.

On sairaalasängyssä tipassa makaavia naisia sekä kinesioteipattu kylki, koska rajun oksentamisen takia kylkiluu oli murtunut.

 "On rohkea teko antaa lupa julkaista näin henkilökohtaisia kuvia. Moni kuitenkin lähti mukaan, koska kokee, että hyperemeesipotilaiden kärsimys täytyy tehdä konkreettisesti näkyväksi, jotta sairautta ymmärrettäisiin paremmin ja jotta siitä kärsivät saisivat asianmukaista hoitoa," Hyvärinen jatkaa.

 Hyperemeesiä sairastaa noin prosentti odottajista eli Suomessa suunnilleen 700 naista vuosittain. Hyperemeesi ry on potilasjärjestö, jonka tavoitteena on tehdä hyperemeesi tunnetummaksi, helpottaa siitä kärsivien hoitoonpääsyä ja tarjota ajantasaista tietoa hyvistä hoitokäytännöistä.

 

Tätä on hyperemeesi, kun oksentelu ja pahoinvointi on niin rajua ettei mikään pysy sisällä ja keho menee ketoosiin. Silloin tarvitaan nesteytystä. Monen hyperemeetikon alkuraskaus kuluu sairaalan kattoa tuijottaessa, tippaletkun jatkeena.⠀ ⠀ ⠀ ________________________________________________________________________________________⠀ Tämä kuva on osa Hyperemeesi ry:n "Tätä on hyperemeesi" -kampanjaa. Julkaisemme joka tiistai ja torstai valokuvan siitä todellisuudesta, mitä hyperemeesin kanssa eläminen tarkoittaa. Kuvia ovat tähän tarkoitukseen meille lähettäneet suomalaiset hyperemeesipotilaat. ⠀ #tätäonhyperemeesi #hyperemeesi #hyperemeesiraskaus #raskaus #hyperemesisgravidarum #HG #HGawareness #hyperemesis #pregnancy #potilasjärjestö

Henkilön Hyperemeesi ry (@hyperemeesi) jakama julkaisu

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi