Tiistai, 13.4.2021 
Tellervo
Kotimaa

Täällä Tuupovaaran marjanpoimijat yöpyivät ennen katoamistaan - kuvat

  • Helena Romppanen, Mira Heiskanen
  • Riikka Hurri

Noin 40 Suomeen saapunutta marjanpoimijaa - 37 ukrainalaista ja kolme virolaista - joutui hätätilanteeseen Tuupovaarassa.

Ulkomaalainen, etunimestään päätellen venäläinen yrittäjä, oli järjestänyt heidät Suomeen, mutta Pohjois-Karjalan metsissä ei ole tällä hetkellä poimittavaa, joten he eivät voineet ansaita.

Lakkakausi on lopussa, ja mustikat kypsyvät maakunnassa vasta parin viikon päästä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Noin viikko sitten saapuneet poimijat olivat rahattomia. Yrittäjä oli kadonnut eikä häneen saatu puhelimella yhteyttä. Tuupovaaran metsästysseura järjesti heitteille jätetyille marjanpoimijoille hätämajoituksen metsästysmajallaan Valkeisen rannalla ja seurakunta antoi ruoka-apua.

Vaara-Karjalan seurakunnan kirkkoherra Anne Angervo kertoo seurakuntaan tulleen perjantaina pyynnön ruoka-avustuksesta.

- Diakoni on heille ruokaa vienytkin, mutta muuten en tiedä asiasta enempää, sanoo Angervo.

Tiistaina kyseisen metsästysmajan pihapiiri oli autio, eikä paikalla näkynyt enää yhtään marjanpoimijaa tai jälkiäkään heistä.

Itä-Suomen poliisi kertoo käyneensä aamulla talolla tarkastuskäynnillä. Poliisi olisi selvittänyt tilannetta, mutta ketään ei ollut paikalla. Poliisi ei epäile asiassa rikosta eikä tutki asiaa.

Epäselvää on poliisillekin, missä 40 marjastajan kokoinen ryhmä on nyt.

- Ilmeisesti heillä ole mitään hätää, kun ovat päässeet pois.

Yksi mahdollisuus on, että kadonnut yrittäjä olisi kuitenkin käynyt ison auton kanssa hakemassa poimijat ja vienyt heidät sellaiselle seudulle poimimaan, jossa poimintakypsää marjaa löytyy.

- Näin pikkubussin jäljet tiellä ja heti tiesin, että maja tulee olemaan tyhjä, Tuupovaaran metsästysseuran sihteeri Sulo Suhonen kommentoi tiistaina Ylelle.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi