Maanantai, 23.7.2018 
Olga, Oili
Kotimaa

Raju ukkosrintama saavuttanut Länsi-Uudenmaan, Varsinais-Suomi näyttäisi selviävän säikähdyksellä

  • STT
Erittäin voimakas ukkosrintama on saavuttanut Länsi-Uudenmaan. Ilmatieteen laitos varoittaa merellä liikkujia kovista ukkospuuskista, joissa tuuli yltynee myrskylukemiin.

Pelastuslaitokselta kerrotaan, että tehtävämäärät ovat vielä pysyneet alhaisina. Valmiutta pelastuslaitoksella on kuitenkin nostettu.

Länsi-Uudellamaalla on tällä hetkellä noin 2  400 sähkötöntä asiakasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ukkosrintama on matkalla kohti pääkaupunkiseutua, jossa odotetaan ukkostavan noin iltaseitsemän jälkeen. Sen sijaan Varsinais-Suomi välttänee pahimmat ukkoset, ja alueella saataneen ainoastaan sateita.

Hellettä ennen myrskyä

Helsingissä on mitattu kesän ensimmäiset hellelukemat, kertoo Ilmatieteen laitos Twitterissä.

Lämpötila Malmin lentokentällä nousi puoli kuuden aikaan 25,2 asteeseen.

Ilmatieteen laitos on myös antanut varoituksen voimakkaista ukkosista ja sateista maan etelä- ja keskiosissa. Ukkospuuskissa tuuli saattaa yltyä eteläosissa maata jopa yli 25 metriin sekunnissa. Ainakin etelässä vettä voi sataa rankasti.

Tästä päivästä näyttää tulevan kesän tähän mennessä rajuin ukkospäivä, arvioidaan Ilmatieteen laitokselta. Salamoiden määrä voi olla vuorokaudessa noin 10  000, joka olisi tämän vuoden tähän mennessä korkein luku.

Tavanomaisena ukkospäivänä maasalamoita mitataan Suomessa noin 3  000–4  000, mutta tänä kesänä on päästy enimmillään vain noin 2  000:een salamaan, kertoo päivystävä meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta.

Kovimmat ukkoset ja sateet näyttävät tulevan Turku–Jyväskylä–Kuopio-linjan eteläpuolella. Etelästä virtaa samalla hyvin lämmintä ja kosteaa ilmaa Suomeen.

Festarikävijät myrskyn armoille?

Vettä voi sataa illan aikana rankasti, aivan eteläisessä Suomessa jopa yli 30 milliä tunnissa. Kovat sateet ja ukkoset voivat aiheuttaa tulvimista kaupungeissa ja taajamissa.

Ukkospuuskissa tuuli saattaa yltyä eteläosissa maata jopa yli 25:een metriin sekunnissa, mikä voi pahimmillaan aiheuttaa tuulivahinkoja ja sähkökatkoja.

Suomessa järjestetään tänään isoja ulkoilmatapahtumia, kuten Helsingissä Flow-festivaali ja Helsinki City Marathon sekä Elomessut Hämeenlinnassa. Ulkona liikkuvia kehotetaan seuraamaan rajuilman kehitystä päivän aikana esimerkiksi verkosta.

Ilmatieteen laitos päivittää varoituksia rajuilmasta osoitteeseen ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset.

Pelastuslaitokset silmä kovana

Ainakin eteläisessä Suomessa pelastuslaitokset ovat seuranneet päivän aikana silmä tarkkana, miten etelästä lähestyvä voimakas ukkosalue kehittyy.

Useilla pelastuslaitoksilla on varauduttu kutsumaan sopimuspalokuntia avuksi pelastustehtäviin sekä miehittämään johtokeskuksia mahdollisen suuren tehtävämäärän hoitamiseksi.

Sopimuspalokunnat voivat esimerkiksi auttaa veden poistamisessa ja kaatuneiden puiden raivaamisessa, kerrotaan muun muassa Kanta-Hämeen ja Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksilta.

Etelä- ja Keski-Suomessa myös sähköverkkoyhtiöt seuraavat ukkosaluetta ja sen mahdollisesti aiheuttamia tuhoja. Energiateollisuus on koonnut verkkoon ajantasaiset tiedot sähkönjakelun tilanteesta eri puolilla maata osoitteeseen www.sahkokatkokartta.fi.

Lounaasta tuloaan tekevä ukkosalue näyttää liikkuvan myöhäisen illan ja yön aikana kohti itää. Vielä huomennakin sadekuuroja voi tulla eri puolilla maata ja seassa voi olla myös ukkosta.