Lauantai, 21.7.2018 
Hanna, Johanna, Jenni
Kotimaa

Ilmatieteen laitokselta poikkeuksellinen reagointi suurmyräkkään - edellisen kerran neljä vuotta sitten

  • Jani Leinonen

Ilmatieteen laitos antoi lauantaina kello 18.55 vaaratiedotteen koskien erittäin voimakkaita ukkospuuskia. Suomenlahdella sekä pääkaupunkiseudulla ja Itä-Uudellamaalla esiintyy parin lähitunnin aikana paikoin vaarallisen voimakkaita ukkospuuskia, jotka voivat aiheuttaa paikoin huomattavaa vahinkoa.

Ihmisiä kehotetaan siirtymään sisätiloihin, ja veneilijöitä kehotetaan varautumaan erittäin voimakkaisiin tuulen puuskiin ja rantautumaan mikäli mahdollista. Vaaratiedotteet luetaan kaikilla radiokanavilla ja tarpeen mukaan ne näkyvät myös televisiossa.

Ilmatieteen laitos lähettää vaaratiedotteen, jos tapahtuma aiheuttaa hengen- tai terveysvaaran tai vaaran omaisuuden tuhoutumiselle tai vaurioitumiselle merkittävässä määrin.

<--Mainos alkaa-->
<--Mainos päättyy-->

Ilmatieteen laitos antaa vaaratiedotteen, kun sen avulla voidaan antaa tarkempaa tietoa kuin varoituksella, ja voimakas sääilmiö iskee parin lähitunnin aikana tai on jo tietoa tuhoista. Lisäksi pitää ilmiön olla hyvin voimakas. Tällaisia sääilmiöitä ovat muun muassa voimakkaimmat kesäiset rajuilmat ja matalapaineisiin liittyvät kaikkein voimakkaimmat myrskytuulet.

Ilmatieteen laitos on antanut aiemmin vaaratiedotteita yhden kerran vuonna 2013 (27.6.2013 Elviira-myrsky), yhden kerran vuonna 2011 (26.12.2011 Tapani-myrsky) sekä yhdeksän kertaa vuonna 2010 (loppukesän myrskyt).