Lauantai, 21.7.2018 
Hanna, Johanna, Jenni
Kotimaa

Asiantuntija tyrmää kriteerit – kriisikunnat määritellään puutteellisesti

  • Ilkka Kulmala / Sunnuntaisuomalainen
  • Päivi Liimatainen
Kriisikuntien listalle joutunut Ähtäri on leimallisesti eläintarhakaupunki. Eläinpuistoalueen Ähtäri-halli toimii koko kaupungin matkailukeskuksena. Kriisikuntien listalle joutunut Ähtäri on leimallisesti eläintarhakaupunki. Eläinpuistoalueen Ähtäri-halli toimii koko kaupungin matkailukeskuksena.

Suomessa nimetään kriisikuntia osin väärin perustein. Tätä mieltä on Itä-Suomen yliopistossa työskentelevä valtiosääntöoikeuden dosentti Pauli Rautiainen.

– On tapana tuijottaa pelkästään taloudellisia mittareita. Sen lisäksi pitäisi ottaa tärkeiksi kriteeriksi kunnan kyky toimia, alhainen syntyvyys ja työllisyyslukujen kehitys, Rautiainen sanoo.

Hänen mukaansa on luutunut tapa arvioida ainoastaan talouslukuja.

<--Mainos alkaa-->
<--Mainos päättyy-->

– On olemassa taloudellisesti ahtaalla olevia kuntia, jotka pystyvät tuottamaan asukkaiden lakisääteiset palvelut erinomaisesti. Toisaalla löytyy äärettömän äveriäitä kuntia, joissa onnistutaan epäonnistuneella politiikalla ryssimään kaikki varat.

Tänä vuonna kriisikunniksi nimettiin nelikko Ähtäri, Teuva, Hyrynsalmi ja Jämijärvi.

Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki ei synkistele kriisikunta-tittelin takia.

– Mitä kuntalaisetkin ajattelisivat, jos kaupunginjohtaja tirauttaisi ensimmäiseksi itkut. Ymmärrän, että nykykriteereillä Ähtäri voidaan luokitella kriisikunnaksi, mutta samalla näen, että meidän suunta on oikea.

– Voin kutsua kenet tahansa päättäjän vierailulle pandakaupunkiin ja olen varma, että hän lähtee pois vakuuttuneena siitä, että Ähtäri kyllä pärjää, Pienimäki lataa.