Maanantai, 23.7.2018 
Olga, Oili
Kotimaa

Ilmatieteen laitos: Kiira-rajuilman kovimmat puuskat vertautuvat Sylviin vuonna 2010 – vahinkojen määrää vielä mahdoton arvioida

  • STT
Kiira-rajuilman riepottelemassa Kymenlaaksossa puita on kaatunut lukuisten rakennusten ja sähkölinjojen päälle, kerrotaan Kymenlaakson pelastuslaitokselta. Kenenkään ei kuitenkaan tiedetä loukkaantuneen.

Kymenlaaksossa eniten tuhoja näyttää syntyneen alueen pohjoisosissa. Palomestari Antti Tenhunen kertoi, että Kouvolan ja Iitin seuduilla tehtäviä on ollut noin 250 lauantai-illasta lähtien.

Päällikköpäivystäjä Ilpo Tolosen mukaan puita on kaatunut monilla kesämökkialueilla ja harvemmin asutuilla seuduilla. Paikoin puita on voinut kaatua 15–20 kerralla. Mökkiteitä on voinut olla poikki pidemmältäkin matkalta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kovimmat puuskat Uudellamaalla

Ilmatieteen laitoksen mukaan Kiira-rajuilman kovimmat puuskat Uudellamaalla vertautuvat seitsemän vuoden takaisen Sylvi-rajuilman puuskiin. Tosin kesän 2010 rajuilmat riehuivat laajemmalla alueella ja niillä oli suuremmat vaikutukset.

Kiiran ukkosalue osui eilen illalla tiheään asutulle alueelle Uudellamaalla, mikä aiheutti runsaasti vahinkoja, Ilmatieteen laitokselta arvioidaan. Rajuilman aikana eteläisessä Suomessa kattopeltejä irtosi, rakennusten lasirakenteita rikkoutui ja kiinteistöihin tuli vesivahinkoja.

Maasalamoita mitattiin rajuilman aikaan noin 6  300. Kiihkeintä salamointi oli Uudenmaan itäosissa. Eniten vettä tuli Kymenlaaksossa Kotkan Rankin mittauspisteessä, jossa satoi vuorokaudessa noin 42 milliä.

Kovin myrskypuuska maa-alueilla mitattiin Helsingin Kaisaniemessä, 29,6 metriä sekunnissa. Helsingin edustalla merellä kovin puuska oli 32,5 metriä sekunnissa.

Ilmatieteen laitoksen tietojen mukaan Kiira-rajuilma toi pelastustoimelle vajaat 1  000 tehtävää. Lisäksi sähköttömiä asiakkaita oli enimmillään vajaat 50  000.

Vahinkojen määrä vielä selvittämättä

Finanssialan etujärjestön mukaan Kiira-rajuilman vahinkojen määrää on tässä vaiheessa mahdotonta arvioida.

Johtaja Risto Karhunen sanoo, että rakennustelineet näyttävät olleen riskikohteita rankkasateessa ja tuulessa. Karhusen mukaan rakennustöiden vuoksi peitetty talo on rajuilman aikaan kuin purje.

Helsingissä käynnissä olleita yleisötapahtumia jouduttiin keskeyttämään väliaikaisesti.

Esimerkiksi Helsingissä pelastuslaitoksella oli illan ja yön aikana noin 280 tehtävää. Länsi-Uudellamaalla tehtäviä oli illan aikana noin 85. Viranomaiset eivät ole tiedottaneet kenenkään loukkaantuneen rajuilmassa.

Pelastusviranomaiset kehottavat ihmisiä olemaan edelleen varovaisia esimerkiksi, kun he liikkuvat Helsingin puistoalueilla. Vaaraa aiheuttavista kaatuvista puista voi ilmoittaa hätänumeroon.

Lahti

Junaliikenteessä on yhä myöhästymisiä Etelä- ja Itä-Suomessa Kiira-rajuilman seurauksena.

Esimerkiksi Kouvolan ja Pieksämäen välillä sekä Lappeenrannasta lähtevillä radoilla junat myöhästelevät enintään puolen tunnin verran, kertoo VR.

Keskeisellä Lahti–Kouvola-rataosuudella rajuilman aiheuttamat viat on saatu korjattua, kerrotaan Liikennevirastosta.

Helsinki-Vantaan lentoasemalle johtavan kehäradan lähijunaliikennettä on tänään karsittu Kiira-rajuilman raivaus- ja korjaustöiden takia. I- ja P-lentokenttäjunia liikennöidään puolen tunnin vuorovälein.