Keskiviikko, 23.5.2018 
Lyydia, Lyyli
Kotimaa

Hakkarainen sijoittaisi turvapaikanhakijoita konttikyliin erämaahan

  • Markus Mattlar
  • Emmi Korhonen
Teuvo Hakkarainen Teuvo Hakkarainen

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen turvapaikanhakijan voi palauttaa kotimaahansa, vaikka hänellä olisi työperäinen oleskelulupahakemus käsiteltävänä. Tätä mieltä on Keskisuomalaisessa perussuomalaisten toinen varapuheenjohtaja, viitasaarelainen kansanedustaja Teuvo Hakkarainen.

- Työlupa-asialla ei ole merkitystä palauttamisen kannalta. Kun ei tiedetä taustoja, ei myöskään tiedetä, millä verukkeella tänne on tultu. Ja jos on määrätty, että palautetaan, niin silloin palautetaan.

Hallitus on väläytellyt mahdollisuutta rangaista kansalaisia, jotka auttavat kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita piiloutumaan viranomaisilta. Hakkarainen pitää ajatusta hyvänä.

- Pitäisi olla tiukempi lainsäädäntö, että ongelmat poistuvat. Ei mitään huomautuksia tai pikkusakkoja vaan tuntuva ojennus. Pakkohan kielteisen päätöksen saaneet on laittaa pois, kun ei tiedä, millaisia terroristeja joukossa on, Hakkarainen toteaa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on esittänyt turvapaikanhakijoille palautuskeskuksia, jotka voisivat sijaita esimerkiksi saarilla. Hakkarainen tarjoaa vaihtoehtoiseksi malliksi erämaahan sijoitettavia konttikyliä.

- Perheet ja lapset voisi ottaa sisään, mutta nuoret yksinäiset miehet laitettaisiin valvottuun konttikylään odottamaan turvapaikkapäätöstä. Ja sitten kun tulee kielteinen, niin heti pihalle, Hakkarainen sanoo.