Tiistai, 11.12.2018 
Taneli, Tatu
Kotimaa

SK: Pantasusien ampuminen houkuttaa salametsästäjiä – "Noin 200 sutta sietokyvyn haamuraja"

  • Karjalainen

Lähes puolet kuolleina löydetyistä pantasusista on tapettu luvattomasti, kertoo Suomen Kuvalehti.

Suomen Kuvalehti perustaa tietonsa Johanna Suutarisen väitöstutkimukseen. Sen mukaan vuosina 1998–2014 pannoitettiin 130 sutta, joista enää kahdeksan on hengissä.

Kuolleina löydetyistä 92 pantasudesta peräti 52 sutta oli joutunut salametsästäjien uhriksi. Lisäksi 31 pantasutta oli kadonnut jäljettömiin, joten osa niistäkin on saatettu tappaa luvattomasti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Toivottavasti nyt loppuu keskustelu siitä, onko salametsästystä vai ei, Johanna Suutarinen sanoo SK:lle.

Suutarisen tutkimuksen päätuloksia on SK:n mukaan se, että salametsästys vaihtelee paljon vuosittain. Salametsästys verottaa vuosittain 10–40 prosenttia susikannasta.

– Susiviha perkelöityy pantasuteen. Laji katoaisi Suomesta kokonaan, jos kaikkien susien salametsästys olisi yhtä yleistä kuin pantasusien, Suutarinen sanoo.

Kun susikanta kasvaa, lisääntyy myös salametsästys. Suomen Kuvalehden mukaan vuoden 2008 lopussa Suomessa oli noin 260 sutta, mutta seuraavana vuonna kanta romahti.

– Näyttää siltä, että 200 sutta on Suomessa sietokyvyn haamuraja. Kun kanta on sitä suurempi, laitoin metsästys vaikuttaa yleistyvän, Suutarinen arvioi SK:n haastattelussa.

Luonnonvarakeskuksen viimeisimmän maaliskuussa 2017 tekemän arvion mukaan Suomessa on tällä hetkellä noin 150–180 sutta.

Lähde: Suomen Kuvalehti: Salametsästyksen laajuus paljastui: Yli puolet metsästetyistä pantasusista on tapettu laittomasti

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa