Tiistai, 25.9.2018 
Kullervo
Kotimaa

Asunto meni alta - Joensuulainen Tuomas, 23, valvoo öitä autossa

  • Taru Väänänen
  • Riikka Hurri

Joensuulainen Tuomas, 23, on ollut vailla vakinaista asuntoa viime syksystä lähtien. Hän ei halua esiintyä jutussa koko nimellään.

Tuomas majailee entisen tyttöystävän luona tai kavereiden sohvilla. Jos oikein tiukka paikka tulee, yö pitää viettää omassa autossa.

– Siellä en pysty nukkumaan, vaan yö menee valvoessa. Ei niitä öitä onneksi monta ole ollut.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Menneisyydessä on huumekuvioita ja yksi istuttu vankilatuomio. Suurin ongelma asunnon saamisen kannalta ovat menneet luottotiedot sekä vuokrarästit, joiden takia hän viime syksynä joutui lopulta ulos kaupungin vuokra-asunnosta. Eron jälkeen elämä ei oikein maistunut, ja ote lipsui. Asunto täyttyi sekalaisesta porukasta.

– Entisen tyttöystävän kanssa oltiin silloin jo ihan hyvissä väleissä, ja kun kämppä lähti, raahasin kamat exän luokse. Välillä lennän pihalle, mutta siellä saan kuitenkin olla oma itseni ja suht rauhassa.

Joku kavereista majoittaa aina, mutta pidemmän päälle se ei ole hyvä juttu, sillä Tuomas sanoo muuttuvansa kaveriporukassa eri ihmiseksi kuin ex-tyttöystävän luona. Porukassa päihteiden käyttö lähtee helposti käsistä.

Tavarat ovat nyt varastossa, ja tärkein omaisuus kulkee mukana autossa. Postit hän hakee poste restantesta.

Tuomas toivoo, että asunto löytyisi, sillä toisten nurkissa tulevaisuutta on vaikea miettiä. Tilannetta helpottaa se, että vanhemmat ovat luvanneet auttaa, minkä pystyvät.

– Jos saisin nyt asunnon, pitäisin sen paikkana, jossa pääsen rauhoittumaan. Sellainen koti minun mielestäni on.

Lisää aiheesta tilaajille:

Asunnoton Tuomas: "Jos ei muuta paikkaa ole, yövyn autossa"