Lauantai, 22.9.2018 
Mauri
Kotimaa

"Kookas kuin karhu, julma kuin ahma" - alamaailma pelkäsi pelotonta naispoliisia enemmän kuin ruttoa

  • Arttu Koistinen

Suomen Valkonauhaliike ajoi naispoliisiasiaa 1900-luvun alun taistelussa ammattihaureutta vastaan, Oulun poliisilaitos kirjoittaa poliisin verkkosivuilla.

- Tämän myötä Ouluunkin saatiin ensimmäinen naispoliisi eli naiskaitsija vuonna 1919. Maamme ensimmäinen naispoliisi oli aloittanut työnsä Helsingissä vuonna 1907, poliisi kertaa.

Hanna Sippolan työ suuntautui suurimmaksi osaksi huonomaineisten naisten terveysolojen ja elintapojen valvontaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hän saavutti luottamusta naisten keskuudessa, ja hoitoon hakeutumisen kynnys madaltui, poliisi kirjoittaa.

- Silloisen Oulun poliisimestarin Sandmanin, kuin myös paikallisten lääkäreiden mukaan, Sippolan työ merkittävyys näkyi seksitautien huomattavana vähenemisenä vuosina 1919-1928.

Naispoliisin toimi edellytti tarmoa, hienotunteisuutta, harkintaa ja samalla kasvattajan kykyjä, poliisi luettelee.

- Hanna Sippolaa ylistettiinkin tehtäväänsä täydellisesti soveltuvana henkilönä.

Sippola sai legendaarisen lempinimensä ”Kolkatan Manta” Oulun rikollisten keskuudessa.

Poliisin mukaan tarina kertoo, että oululaista alamaailmaa kohtasi 1920-luvun jälkeen perin masentava kausi Mantan saavuttua valvomaan lakia.

- Manta oli kookas kuin karhu ja julma kuin ahma, minkä takia alamaailma pelkäsi häntä enemmän kuin ruttoa. Rotevan olemuksensa lisäksi Manta oli tunnettu mieskontakteissa osoittamastaan naisellisesta pelottomuudesta.

Sippola työskenteli nuorempana konstaapelina viisitoista vuotta. Hänet ylennettiin vanhemmaksi konstaapeliksi vuonna 1935.

- Sippolalta on varmasti vaatinut sitkeyttä toimia nuoremman konstaapelin toimessa niin kauan, sillä miespuolinen nuorempi konstaapeli saatettiin ylentää jo kahden vuoden jälkeen, poliisi tuumaa.

Sippola teki pitkän työuran työskennellessään poliisilaitoksen palveluksessa ja oli osaltaan raivaamassa tietä tuleville naispoliiseille, poliisi korostaa.

Kuva Hanna Sippolasta löytyy täältä.