Sunnuntai, 5.7.2020 
Unto, Untamo
Kotimaa

Auto, liian kallis vuokrakämppä, seitsemän velkaa - 30-vuotias Matti: En osannut pitää huolta taloudesta

  • Risto Kuittinen
  • Mikko Makkonen

Pikalainat ovat edelleen yliedustettuina nuorten velkomistuomioissa, mutta niiden määrä on pikavippejä koskevan lainmuutoksen jälkeen laskenut, toteaa tutkijatohtori Karoliina Majamaa Helsingin yliopistosta.

Velkojen hoidon epäonnistuminen ja ulosottoon joutuminen eivät ole velalliselle kuitenkaan päätepysäkki, johon elämä loppuisi. Ongelmista voi myös päästä yli.

- Kovaa työtä ja tiukkaa taloudenpitoa se kuitenkin vaatii, toteaa joensuulainen Matti Koskinen, 30.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Koskinen (kuvassa) aloittaa syksyllä yhteiskuntatieteiden opinnot uudestaan Itä-Suomen yliopistossa, kun ne kolme vuotta sitten keskeytyivät yhden lukuvuoden jälkeen taloudellisten ongelmien ja ulosottoon joutumisen vuoksi.

Velkaantumisensa aikaan Koskinen oli ostanut auton ja asunut maksukykyään kalliimmassa vuokra-asunnossa pääkaupunkiseudulla. Taloudessa olevaa aukkoa hän paikkasi lainarahalla.

Ennen ulosottoon joutumistaan Koskisella oli seitsemän eri velkaa, jotka yhteenlaskettuna kasautuivat 15 000 euron potiksi. Hän työskenteli vartijana koko velkaantumisensa ajan, mutta siitä huolimatta rahat eivät riittäneet.

- Yksinkertaisesti sanottuna en osannut pitää huolta taloudesta. Näin jälkikäteen ajateltuna olisi ollut hyvä kirjata tulonsa ja menonsa kynällä ja paperilla, Koskinen muistelee.

Tällä hetkellä Koskinen on velaton, mutta maksuhäiriömerkintä hankaloittaa edelleen elämää.

Lue lisää, juttu on luettavissa vain tilaajille:

Häpeä seuraa ulosottoon joutunutta - Selviäminen vaatii "kovaa työtä ja tiukkaa taloudenpitoa"

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi