Tiistai, 22.1.2019 
Visa
Kotimaa

Selkäliitto: Kivut ovat yleistyneet eniten 30–54-vuotiailla naisilla

  • Arttu Koistinen
  • Samuli Kuittinen
Arkistokuva Arkistokuva

Jopa 80 prosenttia suomalaisista kärsii selkäkivuista jossain vaiheessa elämäänsä. Tutkimusten mukaan selkäkipujen esiintyvyys on kasvanut 2000-luvulla, Selkäliitto tiedottaa.

Liiton mukaan kivut ovat yleistyneet eniten 30–54-vuotiailla naisilla.

Kela maksoi viime vuonna sairauspäivärahoja selkäsairauksien takia noin 103 miljoonaa euroa, ja korvattuja päiviä oli yli 1,7 miljoonaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Valtakunnallista Selkäviikkoa vietetään 16.-22. lokakuuta.

Selkäviikon ja Maailman selkäpäivän tämän vuoden teema on ”Liikuta selkääsi”. Teemalla halutaan kiinnittää huomiota liikkumisen merkitykseen selän terveydessä ja selkävaivojen ehkäisyssä.

Selkä tarvitsee liikettä pysyäkseen toimintakuntoisena ja terveenä, Selkäliitosta kerrotaan.

Tutkimusten mukaan monipuolinen ja säännöllinen liikunta suojaa selkävaivoilta. Mielihyvää tuottava liikunta myös lievittää selkäkipua, sillä päivittäinen liikunta vahvistaa kehon omia kivunsäätelyjärjestelmiä.

– Selkäkipuisen kannattaa kokeilla eri lajeja ja löytää itselleen sopivin tapa liikkua. Harjoittelu on hyvä aloittaa rauhallisesti, ja lisätä sen kestoa ja tehoa vähitellen. Harjoittelun voi myös jakaa useampaan osaan päivässä. Myös arkiliikuntaa on tärkeää, kuten kävely tai pyöräily kauppaan tai kevyiden pihatöiden tekeminen, Selkäliiton toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio kertoo.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa