Tiistai, 21.8.2018 
Veini, Soini
Kotimaa

Presidenttipari Sauli Niinistö ja Jenni Haukio odottavat lasta – "Lasta on odotettu ja toivottu jo vuosia"

  • STT
Presidenttipari Sauli Niinistö ja Jenni Haukio odottavat vauvaa, kertoo presidentin kanslia. Laskettu aika on helmikuussa. Niinistöstä tulisi Suomen historian ensimmäinen presidentti, joka saa lapsen virassa ollessaan.

Presidentin kanslian tiedotteessa Niinistö ja Haukio kertovat, että lasta on odotettu ja toivottu jo vuosien ajan. He lisäävät, että näihin vuosiin on lukeutunut monia vastoinkäymisiä.

–  Siksi onnen ohella on raskauden alkuun sisältynyt herkkyyksiä, mutta nyt voimme asiasta kertoa, Niinistö ja Haukio sanovat tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lapsi on Haukiolle, 40, ensimmäinen. 69-vuotiaalla Niinistöllä on kaksi aikuista lasta, joilla on myös omia lapsia, eli Niinistö on myös isoisä. Niinistö ja Haukio ovat olleet naimisissa tammikuusta 2009.

Presidentin kanslia kertoo, että kyseessä on yksityinen perheasia eikä se vaikuta presidentin työn hoitoon. Niinistö on ehdolla presidentinvaaleissa, joiden ensimmäisen kierroksen vaalipäivä on 28. tammikuuta ja toisen kierroksen 11. helmikuuta.

Niinistön vaalikampanjan päällikkö Pete Pokkinen sanoo, että lapsen odotus ei vaikuta kampanjan suunnitteluun. Niinistö on ilmoittanut aloittavansa kampanjansa itsenäisyyspäivän jälkeen, mutta osallistuvansa muutamiin keskustelutilaisuuksiin loka-marraskuussa.

Pokkinen ei halua arvioida, osallistuuko Haukio vaalikampanjaan ja millä tavalla.

–  Nyt vasta suunnitellaan Niinistön omaa kiertuetta ja osuutta, Pokkinen sanoo.

Haukio osallistuu itsenäisyyspäivän vastaanottoon

Presidentin lehdistöpäällikkö Katri Makkonen kertoo, että presidenttipari ei kommentoi asiaa sen enempää tänään. Hän ei myöskään kertonut, aikooko presidentti pitää isyysvapaata ja kuinka paljon tai milloin Haukio on suunnitellut jäävänsä äitiysvapaalle.

–  Milloin se äitiysloma ihmisillä yleensä alkaa, hän kysyy.

Kelan mukaan äitiysvapaalle voi jäädä noin 5–8 viikkoa ennen laskettua aikaa.

Itsenäisyyspäivän vastaanottoon Presidentinlinnassa Haukio osallistuu, Makkonen vahvistaa.

Kiinnostus vauvauutista kohtaan oli suurta, koska presidentin kanslian nettisivut kaatuivat hieman uutisen julkitulon jälkeen.

Harvinainen tapaus

Suomen historiasta ei vielä löydy presidenttiä, joka olisi saanut lapsen virassa ollessaan. Historiasta löytyy niukalti myös presidenttejä, joilla olisi ollut alaikäisiä lapsia valtion ykkösvirkaa hoitaessaan.

Itsenäisen Suomen ensimmäisellä presidentillä K. J. Ståhlbergilla oli kaksi kouluikäistä lasta, kun hän astui virkaan vuonna 1919. Lapset olivat syntyneet vuosina 1907 ja 1908.

Kun Lauri Kristian Relanderista tuli Suomen toinen presidentti vuonna 1925, hänellä oli teini-ikäinen poika.