Tiistai, 16.10.2018 
Sirkka
Kotimaa

Apulaisvaltakunnansyyttäjä antoi päätöksensä: Kaksoiskansalaista ei syrjitty laittomasti puolustusvoimissa

  • Jani Leinonen

Apulaisvaltakunnansyyttäjä ei nostanut syytettä varusmieslääkärinä palvelleen asevelvollisen epäiltyä syrjintää koskevassa palvelusrikosasiassa. Rikos ei täyttynyt, koska varusmies kotiutui ennen kuin syrjivät toimenpiteet toteutuivat.

Lääkintäeverstin epäiltiin toimineen sotilaita velvoittavassa Yleisessä palvelusohjesäännössä annettujen syrjinnän kieltoa ja asevelvollisten tasavertaista kohtelua koskeneiden määräysten vastaisesti, kun hän oli määrännyt rajoittamaan varusmieslääkärinä toimineen varusmiehen tehtäviä ja oikeuksia.

Esitutkinnassa saadun selvityksen mukaan rajoitusten määrääminen perustui lääkintäeverstin saamaan, todellisuudessa paikkansa pitämättömään tietoon siitä, että varusmies olisi Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Varusmiehen palvelus kuitenkin keskeytyi hänen oman toivomuksensa mukaisesti muista syistä ja hänet kotiutettiin, ennen kuin hän joutui rajoitusten alaiseksi.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä katsoi palvelusrikoksen tunnusmerkistön jääneen täyttymättä, koska lääkintäeverstin teon rangaistavuuden edellytyksenä olleet kielletyt seuraamukset jäivät toteutumatta, eikä palvelusrikoksen yritystä ole säädetty rangaistavaksi.