Perjantai, 20.4.2018 
Nella, Lauha
Maakunta

Kuuno-koira pelasti miehen Ilomantsissa - ei poistunut paikalta, nuoli autettavan naamaa

  • Arttu Koistinen
  • Marianne Timonen
Yhteensä 18 koiraa saa tänä vuonna Sankarikoiran arvon Kennelliitolta. Yksi koirista on Kuuno. Yhteensä 18 koiraa saa tänä vuonna Sankarikoiran arvon Kennelliitolta. Yksi koirista on Kuuno.

Ilomantsissa asuva jämtlanninpystykorva Kuuno on oikea sankari.

Uroskoira, joka oli tuolloin noin vuosi ja kolme kuukautta vanha, oli hoidossa toukokuussa omistajansa Kati Romppasen vanhemmilla, ja perheen äiti Helena Romppanen oli lähtenyt Kuunon kanssa iltalenkille Mekrijärvellä.

Tavallisesti Kuuno on rauhallinen, mutta tällä kertaa koira oli täynnä virtaa. Helena Romppanen koukkasi syrjäiselle pikkutielle.

- Ilman Kuunoa äitini ei olisi varmasti lähtenyt kyseiselle tielle. Ei siellä kukaan muukaan lenkkeile, Kati Romppanen arvelee.

Kaksikko ohitti keskelle lumista pikkutietä jätetyn maasturin, mutta ketään ei näkynyt paikalla.

Kuuno jatkoi matkaa määrätietoisesti eteenpäin. He huomasivat, että tien varressa makasi iäkäs mies.

- Mies oli satuttanut itseään kaatuessaan lumisella ja osin jäisellä tiellä. Lopulta miehen voimat loppuivat, eikä hän sairautensa vuoksi päässyt enää ylös, Kati Romppanen kertaa.

Kati Romppasen mukaan mies oli huutanut tunnin apua. Vain Kuuno oli kuullut avunhuudot.

- Miehellä oli oikeasti jo kylmä.

Tavallisesti Kuuno ei pidä meteliä lenkillä. Nyt koira haukkui niin kovaa, että perheen isä kuuli haukun kotiin asti ja lähti paikalle katsomaan mistä oli kyse.

- Äitini sitoi Kuunon puuhun ja lähti hakemaan isääni apuun. Kun he palasivat paikalle, Kuuno oli purrut hihnansa poikki ja nuoli miehen naamaa, Kati Romppanen sanoo.

Ilman Kuunoa miestä ei todennäköisesti olisi löydetty syrjäisestä metsästä.

- Kuuno ei ollut poistunut miehen luota, vaikka se on metsästyskoira. Koira ymmärsi, että miehellä on hätä, Kati Romppanen tuumaa.

Yhteensä 18 koiraa saa tänä vuonna Sankarikoiran arvon Kennelliitolta. Lisäksi 21 koiraa saa kunniamaininnan tekemästään urotyöstä.

Sankarikoiran arvon voi liiton mukaan saada koira, joka on vaikuttanut merkittävästi siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut.

Kennelliitto palkitsee Sankarikoirat Koiramessut-tapahtumassa sunnuntaina 10. joulukuuta Messukeskuksessa Helsingissä.

Kuuno on jo palkittu herkuilla.

- Nykyään jos Kuuno kuulee ihmisen huudon metsässä, se suunnistaa heti paikalle, Kati Romppanen sanoo.