Keskiviikko, 17.10.2018 
Saana, Saini
Kotimaa

Tällainen on mielentilatutkimus, joka rikoksista syytetyille tehdään

  • Anni Kuittinen

Itä-Suomen hovioikeus määräsi tällä viikolla Pekka Seppäsen mielentilatutkimukseen. Seppänen tuomittiin Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa 14,5 vuoden vankeusrangaistukseen viime tammikuussa niin kutsutussa sarjahukutusjutussa.

Hovioikeus ei tee päätöstään asiassa ennen kuin Seppänen on käynyt mielentilatutkimuksessa ja vaarallisuusarvioinnissa.

Suomessa tehdään vuosittain noin sata mielentilatutkimusta. Niistä noin puolet tehdään Kuopiossa Niuvanniemen sairaalassa.

Kun tuomioistuin tekee päätöksen mielentilatutkimuksen teettämisestä, seuraavaksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos koordinoi tutkimuspaikan. Tämän jälkeen alkaa noin kahden kuukauden mittainen jakso, jonka aikana useat eri ammattilaiset selvittävät, onko henkilö ollut rikoksentekoaikaan syyntakeeton.

Niuvanniemen sairaalan johtava lääkäri Eila Tiihonen on tutkinut uransa aikana satoja rikoksista syytettyjä tehden heille mielentilatutkimuksia. Hän ei ota kantaa yksittäisiin tapauksiin.

– Kyseessä ei ole vain psykiatrinen haastattelu, kuten joskus luullaan, hän korostaa.

Tutkimus on sen sijaan lääkärin, psykologin, hoitajan ja sosiaalityön yhteistyötä, jossa haastatteluillakin on toki roolinsa. Lisäksi tehdään muun muassa psykiatrisia ja neurologisia tutkimuksia, joissa voi löytyä esimerkiksi dementia.

– Lisäksi hoitohenkilöstö seuraa nukkumista, syömistä ja vuorovaikutusta muiden potilaiden kanssa sairaalassa, Tiihonen kertoo.

Syyntakeettomaksi katsotaan vuositasolla yleensä kolmas- tai neljäsosa tutkittavista.

Koko uutinen tilaajille: Sadan syytetyn mieli tutkitaan vuosittain mielentilatutkimuksessa