Torstai, 29.10.2020 
Alfred, Urmas
Maakunta

Kymmensormijärjestelmä tekee paluuta perusopetukseen - video

  • Karjalainen
  • Mikko Makkonen

Media

Juha Inkinen

Kymmensormijärjestelmä saattaa tulla osaksi uudistettavia koulujen opetussuunnitelmia.

- Meneillään on murroskausi käsin kirjoittamisen kulttuurissa. Emme ole vielä tehneet mitään linjauksia, onko juuri kymmensormijärjestelmä oikea tapa oppia tehokasta koneella kirjoitusta. Varmaa kuitenkin on, että koneella kirjoittaminen tulee ainakin jollain tavalla osaksi uutta opetussuunnitelmaa, opetusneuvos Pirjo Sinko luonnehtii.

Uusi opetussuunnitelma on määrä ottaa käyttöön vuonna 2016.

Tällä hetkellä kymmensormijärjestelmän tai jonkin vastaavan nopean kirjoittamisen järjestelmän systemaattista opetusta järjestetään vain harvassa koulussa.

- Menneinä vuosina valinnaisaineeksi pystyi ottamaan konekirjoituksen, jossa kymmensormijärjestelmää opetettiin. Nykyään järjestelmää ei opeteta enää samalla tavalla systemaattisesti, vaan sitä sivutaan tietotekniikan tekstinkäsittelyn opetuksessa, Arppeen koulun rehtori Erkki Kontro tiivistää monen maakunnan koulun tilanteen.

Kylmäojan koulu on maakunnassa pilottikoulun roolissa kymmensormijärjestelmän järjestelmällisessä opetuksessa.

- Tarkoituksena on järjestää pieniä tuokioita lapsen ikätaso huomioiden, jolloin kiinnostus näppäinharjoituksia kohtaan ei laannu. Lähtökohtana on myöskin hylätä perinteisesti käytetyt kymmensormijärjestelmäharjoitukset, ja liikkeelle lähdetään yhdessä etsiskellen ja oppilaiden omista oivalluksista, rehtori Anssi Rauma kertoo.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi