Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Kotimaa

Ravintoloitsija avautuu: Pitäkää lapsenne kurissa! - Perhe voidaan poistaa lasten käytöksen takia

  • Ravintoloitsija X
Aihekuva Aihekuva

Pam! Keittiön heiluriovi läjähtää päin taaperon naamaa.

Vanhemmat olivat päästäneet lapsensa seikkailemaan ympäri ravintolaa, eikä minulla ollut mahdollisuutta huomata pienokaista. Heiluriovessa on vain kapea ikkuna aikuisen pään korkeudella. Toisin kuin asiakkaat kuvittelevat, meillä ravintolatyöntekijöillä ei ole röntgenkatsetta, jolla näkee ovien läpi.

Törmäyksestä seurasi tietysti itkua ja huutoa. Vanhempien kanssa selvisin onneksi ilman suurta draamaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

On hyvä, että lapsia viedään ravintolaan. Vain siten he oppivat käyttäytymään siellä. Suurin osa lapsiperheistä on hyviä asiakkaita, mutta osa tuottaa ongelmia.

Jos lapsi ei osaa käyttäytyä, se on aina vanhempien vika. Osa ei edes yritä pitää lapsiaan kurissa vaan antaa heidän juosta, huutaa ja häiritä muita. Olen nähnyt, miten lapsi heittää viereisen pöydän asiakasta tomaatilla. Vanhemmat seurasivat vierestä mutteivät puuttuneet asiaan.

Yritän vältellä sitä, että kävisin pyytämässä perhettä käyttäytymään paremmin. Luotan vanhempien ymmärrykseen ja otan huomioon sen, että lapset ovat lapsia. Muiden asiakkaiden pitää myös tulla hiukan vastaan: jos ei siedä lainkaan muita ihmisiä, voi syödä kotonaan.

Täysin holtiton meno on silti liikaa. Äärimmäisessä tapauksessa perhe voidaan poistaa lasten käytöksen takia, mutta sellaista sattuu onneksi harvoin.

Lasten käytöksestä huomauttaminen on vanhemmille herkkä paikka. Usein he suhtautuvat hyökkäävästi. Huudetaan: ”Tämä on paska paikka, miksi te vihaatte lapsia?”

Siitä ei tietenkään ole kyse. On turha loukkaantua, jos kerrotaan, miten ravintolassa pitää toimia. Emme arvostele lapsia ihmisinä, emme vain pidä huonosta käytöksestä.

Temmeltäminen on myös vaarallista. Ravintoloissa on painavia, teräviä ja kuumia esineitä, joita liikutellaan paikasta toiseen. On pihviveitsiä, keit­toja ja kahvikannuja... Kun kädet ovat täynnä astioita, jää paljon ”kuolleita kulmia”, joihin on mahdoton nähdä.

Olen ollut kompastua lapsiin monta kertaa. Joskus on ollut senttien päässä, ettei lapselle aiheutunut vakavia palovammoja.

Vinkiksi vanhemmille: jos haluatte pitää lapsenne hengissä, kannattaa opettaa, että ravintola ei ole leikkikenttä.

Lapset viihtyvät paremmin, jos heidät huomioidaan oikeina asiakkaina. Vanhemmat ja henkilökunta voivat yhdessä kannustaa tilaamaan itse ja noudattamaan pöytäetikettiä.

Aika usein lapselta kysytään ensin, mitä hän söisi, muttei anneta silti valita itse. Otetaan nakit ja ranskalaiset, kun pelätään jotain parmesaania pastassa. Sellaista on ikävä seurata. Jos aikuinen aikoo tilata lapsen puolesta, sen voisi tehdä alusta asti.

Joskus lapsille annetaan puhelimet tai tabletit itsensä viihdyttämiseen. Se on surullisen näköistä. Usein lapset viihtyvät, kun heidän kanssaan vain rauhoitutaan keskustelemaan.

Toisinaan vanhemmat jäävät itse kiinni vimpaimiinsa. Ei ihme, jos lapsi kyllästyy, kun äiti kuvaa puoli tuntia sorbettia Instagramiin.

On myös kertoja, jolloin lapset käyttäytyvät paremmin kuin aikuiset. Joskus lapsi osaa sanoa ”kiitos” tai ”saisinko”, vaikka aikuinen ei osaisikaan. Lapsi on saattanut oppia ne esimerkiksi päiväkodissa.

Kerran meillä kävi seurue, johon kuuluivat isä, äiti ja kaksi lasta. Isä ja lapset olivat kohteliaita, mutta äiti kiukutteli alusta loppuun. Vaikka lapset maanittelivat äitiä, hän ei suostunut maistamaan ruokaansa edes lusikallista. Aikuinen voi kiukutella henkilökunnalle, mutta ei hänen sentään omia lapsiaan tarvitsisi nolata.

Sunnuntaisuomalaisen palstalla eri alojen ammattilaiset kertovat asioista, joista ei voi puhua omalla nimellä.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa