Keskiviikko, 17.10.2018 
Saana, Saini
Kotimaa

Kommentti: Torilla tavataan, Saara

  • Marko Ahonen
  • Markku Ulander / Lehtikuva

Viime viikolla Yle yllätti ja ilmoitti, että Saara Aalto edustaa Suomea ensi vuoden Euroviisuissa Lissabonissa. Monet näkivät tämän demokraattisena ongelmana: kansa ei saakaan päättää viisuedustajaamme.

Ongelma on ollut paremminkin siinä, että kansa on tähän asti saanut päättää euroviisuedustajamme. On äänestetty mieluisinta biisiä, eikä parasta euroviisubiisiä. Tosin ne biisitkin ovat olleet vähän sitä sun tätä. . .

Yle on ottanut askeleen oikeaan suuntaan. Kansa saa nyt äänestää suosikkinsa kolmesta biisistä, jotka toivottavasti ovat ainakin yhtä hyviä kuin aiemmat kymmenen biisiä yhteensä. Toivottavasti tajuavat vielä liittää biisin ja shown yhteen. Euroviisuissa ei kyse ole musiikista, vaan kokonaispaketista.

Itse kehittäisin systeemiä vielä pidemmälle samaan suuntaan. Palkataan vaikka Ruotsista kansainvälisiä hittejä tehnyt biisinikkari ja aletaan rakentaa hänen kanssaan voittajakappaletta. Pistetään tekoäly pohtimaan, mikä tekee viisuvoittajan. Näissä asioissa ei pärjää pelkällä tunteella, vaan tarvitaan myös tilastoja, matematiikkaa ja muita tieteitä.

Puolet euroviisumenestyksestä tulee show’sta, niin lavalla kuin kisakaupungissa yleisesti. Saara tanssikouluun. Lisäksi tarvitaan stylisti, kampaaja, puvustaja, pr-ihminen ja meikkaaja. Ehkä myös draamantajuinen käsikirjoittaja. Tässä alkaisi olla ainekset koossa mielenkiintoiselle tosi-tv-sarjalle ja euroviisuvoitolle.

Juttu julkaistiin Antenni-palstalla Karjalaisen Televisio-sivulla.