Tulosta tämä sivu
Kotimaa

Ilomantsista löytyi erikoinen ja harvinainen pilkkuleokki

Ilomantsilainen luontoharrastaja Keijo Purmonen löysi syyskuussa puolukanpoiminnan yhteydessä Sotkasenvaaran laelta otuksen, jollaista ei liene kukaan koskaan nähnyt ainakaan Ilomantsissa.

Purmonen onnistui valokuvaamaan eläimen, ja ryhtyi sitten etsimään vastaavaa internetin syövereistä. Tähän meni useita viikkoja, kunnes tärppäsi: kyseessä oli hämähäkki, jonka tieteellinen nimi on Alopecosa inquilina.

Purmonen otti yhteyttä Luonnontieteellisen keskusmuseon museomestari Timo Pajuseen, joka pyysi Purmosta lähettämään hämähäkistä kuvan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Pajunen innostui nähtyään kuvan ja sanoi, että kyseessä on harvinainen hämähäkki. Hän kysyi myös tarkkaa havaintoaikaa, joka oli 11. syyskuuta puoliltapäivin, Purmonen kertoo.

Jalkoineen elukan pituus oli Purmosen mukaan noin 4 senttiä, ruumis oli ehkä 2 - 3 senttimetrin mittainen.

- Katsoin, että sillä on pitkä kaula, mutta ehkä se olikin selkäranka. Pää näytti kolmikulmaiselta, se oli aika pelottavan näköinen otus.
 
Hämähäkeillä ei kuitenkaan ole kaulaa, selkärankaa eikä päätä. Eläin muodostuu kahdesta toisissaan limittäin olevasta ovaalista. Sillä on etu- ja takaruumis.

Pajusen mukaan Purmosen löytämä hämähäkki ei ole erityisen harvinainen, vaan harvalukuinen. harvalukuinen. Lajia esiintyy enemmän kuin sitä havaitaan, määritetään ja/tai ilmoitetaan.

- Ilomantsin hämähäkki on itäisimpiä tästä lajista tehtyjä havaintoja. Meillä niitä on jonkin verran Etelä- ja Lounais-Suomessa. Voihan niitä olla siellä idässäkin enemmän, mutta aika vähän siellä taitaa hämähäkkien etsijöitä olla, Pajunen sanoo.

Lajin voimassaoleva suomenkielinen nimiehdotus on pilkkuleokki. Se kuuluu juoksuhämähäkkien heimoon ja leijonahämähäkkien sukuun.

Jutun tietoja täsmennetty 16.11.2017 kello 12.53.