Perjantai, 16.11.2018 
Aarne, Aarno
Kotimaa

Joensuun koulut noudattavat suositusta rasvattomasta maidosta - steinerkoulu ui vastavirtaan

  • Heli Pottonen
  • Marko Puumalainen
Ajoittain kuplahtava maito- ja rasvakeskustelu nousi jälleen pinnalle, kun Sotkamon kunnan ympäristö- ja tekninen lautakunta päätti ravitsemussuositusten vastaisesti tarjota lapsille kunnan päiväkodeissa ja peruskouluissa vaihtoehtoina kevytmaitoa ja voita.

Ravitsemussuositusten mukaan päivähoidossa ja koulussa pitää tarjota ruokajuomaksi rasvatonta D-vitaminoitua maitoa. Leipärasvaksi suositellaan margariinia, joka sisältää vähintään 60 prosenttia rasvaa, ja tästä rasvasta korkeintaan 30 prosenttia on tyydyttynyttä rasvaa.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta moitti tiedotteessaan Sotkamon kuntaa ravitsemussuositusten sivuuttamisesta. Ylen mukaan Sotkamossa onkin aikomus keskustella asiasta vielä uudelleen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Joensuun kaupungin kouluihin ruokaa tuottava Polkka Oy käyttää suositusten mukaisesti rasvatonta maitoa ja kasvirasvapohjaista levitettä. Myös Itä-Suomen koulussa käytetään niitä.

Poikkeus Joensuun alueella on steinerkoulu, joka ei kuulu Polkan toimittaman ruuan piiriin. Steinerkoulussa Mutalan puukoululla tarjotaan laktoositonta luomukevytmaitojuomaa ja vettä sekä Oivariinia eli voipitoista levitettä.

- Steiner-ajatuksen mukaisesti suosimme luomua ja lähiruokaa, steinerkoulun kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Gyöngyi Matray sanoo.

Steinerkoulu on yksityiskoulu, joka saa valtiolta avustusta toiminnalleen. Koulun kannatusyhdistys ja hallitus koostuvat pääasiassa oppilaiden vanhemmista, joten myös kevytmaito- ja levitevalinnat pohjaavat Gyöngyi Matrayn mukaan vanhempien toiveisiin.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa